FATTIG STUDENT x NATURLI’

Av: Karen Elene Thorsen

Taco er, ifølge nordmannen, ikke bare én rett. Det har etter hvert blitt et samlebegrep på alt av Tex Mex. Mange mener til og med at så lenge retten inneholder tacokrydder, så kan du putte ordet «taco» foran all maten du lager. Tacopizza, tacosalat, tacolasagne og tacosuppe for å nevne noe. Vi lager så utrolig mye forskjellig mat som vi liker å legge under tacokategorien, men mange syns det er vanskelig å bytte ut kjøttdeigen.

En undersøkelse gjort av Norstat for NATURLI’ viser at bare 1 av 10 har prøvd alternativer til kjøtt i tacoen. Dette forklarer kanskje hvorfor vi spiser 50 prosent mer kjøtt i dag enn det vi gjorde i 1990 – samme året som taco begynte å bli servert i norske hjem.

Mange i dag spiser taco hver eneste fredag. Dersom du, sammen med kjæresten, kollektivet eller familien kjøper inn en kjøttdeigpakke på 400 gram til fredagstacoen, så vil dere innta over 20 kilo rødt kjøtt årlig – kun på taco. Tenk deg da at i tillegg til å spise taco hver fredag, enten alene eller med flere, så spiser du kansje i tillegg salami på brødskiva, tar en ekstra porsjon med bacon når du er på frokostbuffé, koser deg med burgere og biff de gangene du drar ut og spiser på restaurant og sluker i deg en kebab klokken tre på natten de gangene du drar ut på byen. For å ikke snakke om kjøttunge desember med alle julebord og julemat som konsumeres.

Ifølge Helsedirektoratet spiser hver nordmann hele 50 kilo rødt kjøtt i året. Anbefalt årlig kjøttinntak er på cirka 25 kilo. Kjøttproduksjon står for 14 prosent av klimagassutslippene globalt, noe vi er nødt til å gjøre noe med – og jeg foreslår at vi begynner med tacoen.

Siden taco kan være så mangt, så kan man veldig enkelt velge bort og legge til ingredienser. Tortillalefsene kan byttes ut med potetlomper, salsaen kan byttes ut med en deilig klementinsalsa, og kjøttdeigpakken kan byttes ut med bønner, linser, kikerter eller vegetardeig basert på erter eller soya.

Jeg tror at vi i Norge har ganske lett for å tenke at den veganske delen av frysedisken kun er for veganere, på samme måte som glutenfrihylla kun tilhører allergikerne – men sånn er det absolutt ikke. Alle kan spise plantebasert! Ikke bare er prisen på vegetardeig laget av erteprotein lik eller av og til billigere enn kjøttdeig. Den inneholder også like mye protein som kjøttdeigpakken, er bedre for deg og bedre for kloden. Tenk at det å bytte ut én ingrediens i tacoen din noen fredager i året, kan være med på redusere CO2-utslipp!

Jeg sier ikke at vi alle skal slutte å spise kjøtt på dagen. Jeg spiser kjøtt selv. Men om alle kan spise litt mer plantebasert, så kommer vi utrolig mye lengre i klimadugnaden. Start med tacoen. Jeg lover deg at den smaker like godt uten kjøtt!