Hva er kjøtterstatning?

Hva-er-en-god-kjotterstatning

Hva er kjøtterstatning?


«Det smaker veldig godt, men det er litt for bra for klimaet». Sa ingen, ever. Les videre for å lære mer om hvorfor kjøtterstatninger er helt geniale produkter – og hvordan du kan inkludere flere av dem i kostholdet ditt.

Hvis du ikke allerede er helfrelst på plantebasert kost, synes du kanskje disse kjøtterstatningene virker litt mystiske. Ja, for du har sikkert myst litt på dem der de ligger og smiler til deg i kjøledisken på butikken. Men har du egentlig prøvd? Og vet du hvorfor du bør?

 

Bare et smart valg 

Sannheten er at det aldeles ikke er noe mystisk over disse produktene. Det er helt enkelt plantekost som ser litt ut som kjøtt. Mange av produktene er basert på soya, mens andre er basert på erter eller bønner. For å zoome litt inn: Det er ikke rarere enn at du får en annen proteinkilde enn den som kommer fra dyrene.

Produktene er egentlig laget på en ganske kul måte. Vi moser for eksempel erter til en fin pasta, før vi fjerner stivelse og fiber. Det vi sitter igjen med, er et plantebasert «proteinpulver». Mel, rett og slett! Og med dette melet tryller vi frem digge, plantebaserte produkter som du kan finne i butikkhyllene. Resultatet er at det blir enklere for deg å ta velsmakende, smarte valg.

 


 

Ingen stor smaksforskjell 

Alright, som du kanskje skjønner så gir dette utgangspunktet oss en hel verden av muligheter. Men siden vi jo vil at dette skal være erstatninger for kjøtt, er det lett å starte i akkurat den enden. Derfor finner du som regel nettopp pølser, burgere og farse basert på plantekost. Hvorfor? Fordi vi vet at det er lettere å velge digg, plantebasert mat når du ikke trenger å gjøre om på så mye annet.

Psst: Vit at når vi utvikler produkter, er vi opptatt av at det skal være mye, men nøytral smak. Vi peiser altså ikke bare på med krydder, men gir deg heller en velsmakende base som du selv kan smaksette. 

Hvis du ikke har så mye erfaring med kjøtterstatninger fra før, kan det være en god idé å begynne med Minced-produktene. Et enkelt sted for oss nordmenn å starte er å prøve en liten vri på fredagstacoen, for eksempel. Farsen har både smak og tekstur som er relativt lik vanlig kjøttdeig, så de fleste vil ikke oppleve noen stor forskjell om du gjør en liten «switcheroo» på kjøkkenet. Men vi vil jo anbefale å si fra, da.

 

Nyhetsbrev meld på

 

Kjempefordelen med kjøtterstatninger 

Men hvorfor i all verden skal jeg egentlig bytte ut kjøttdeigen, lurer du kanskje på? Ok, siden du allerede er såpass langt nede i artikkelen har du kanskje en viss anelse. Men la oss nå ta det viktigste uansett: fordi planeten vil takke deg!

Det er rett og slett mange, mange ganger bedre for klimaet at vi spiser soyaen direkte enn å la det gå gjennom kua først. Du bør også vite at vi i NATURLI’ kun bruker soyabønner fra USA og Europa. Ingen regnskog har måttet dø for at du skal få en digg, plantebasert burger på tallerkenen– vi lover! Og selv med litt reisevei inkludert har burgeren vår et 14 ganger lavere klimaavtrykk enn en kjøttburger. Det er vi ganske stolte av.

 


 

Prøve kjøtterstatning? Her er noen tips! 

Kjøtterstatning er også en allsidig sak. Du trenger altså ikke bekymre deg for at bruksområdene er veldig annerledes. Hvis du vet hvordan du bruker en vanlig kjøttdeig, vet du sannsynligvis også hvordan du bruker en som er plantebasert. Har du aldri prøvd det før, skal du likevel få noen tips:

– Det ikke være det ene eller det andre. Hvis du tester plantebasert for første gang – begynn med å kjøre 50/50 neste gang du skal bruke vanlig kjøttdeig.

– Sauser er din venn. Hvis du synes overgangen fra kjøtt til plantebasert er stor nok i seg selv, hvorfor ikke kjøre på med en digg saus eller en kryddermix? Vi skal ikke stoppe deg! Vår Minced i en pasta bolognese, for eksempel? Buono!

– Det kryr av gode oppskrifter der ute. Er du litt i tvil om hvor du skal begynne, er det deilig å bare følge en enkel steg-for-steg. Finn en (vegetar-)influenser eller -blogg du liker, og sjekk gjerne ut våre egne oppskrifter!

 

That’s it! Kanskje har vi bidratt til å avmystifisere disse plantebaserte produktene som stadig dukker opp i butikkhyllene? Neste gang du tusler forbi et fargerikt NATURLI’-produkt i lokalbutikken spør du kanskje ikke lenger «hvorfor?», men «hvorfor ikke?». I så fall kan du være helt trygg på at både vi og planeten heier på deg!