Årets juleprat i NATURLI’ Café

NATURLI-juleevent

La oss snakke om julematen!


Tirsdag 23. november inviterte vi i NATURLI’ til en sosial prat om årets julemat. For selv om det selvfølgelig er viktig å kose seg i jula, er det også helt avgjørende at vi tør å utfordre tradisjonene litt!

Praten fant sted i NATURLI’ Café på Skøyen i Oslo, og på gjestelista sto dedikerte bransjefolk samt. en rekke engasjerte influencere. Panelet bestod av EAT-grunnlegger, Gunhild A. Stordalen, vegetarentusiast og kokebokforfatter, Hanne-Lene Dahlgren, og kokk og matanmelder, Christopher Sjuve. 

Med kloden på agendaen 

Dagens tema var hvordan klimavennlig mat kan spille en større rolle i julehøytiden, hvor kjøtt på menyen har lange tradisjoner.

– For mange er maten selve høydepunktet med julen og er knyttet til sterke tradisjoner. Selv om det er viktig å kose seg, er det jo gøy å utfordre tradisjonene litt. Som for eksempel å bytte ut de tradisjonelle medisterkakene med vegisterkaker til ribben i år, sier produktsjef i NATURLI’, Ingrid Håvik.

I Norge står maten for én firedel av klimautslippet vårt, og globalt befinner vi oss i en klimakatastrofe. Forskning viser at hvis vi ikke endrer måten vi spiser på og tar grep for å unngå matsvinn, har vi ikke sjanse til å nå FNs klimamål.

– Den eneste måten vi kan sikre at vi holder global oppvarming under 1,5 grad er et massivt skift til et mer plantebasert kosthold og sikre en mer bærekraftig matproduksjon. Dette er like viktig som å få slutt på fossilt brennstoff. Det handler ikke om, men hvordan, sier Gunhild A. Stordalen.

 


 

Se mer fra panelsamtalen

 

 


 

There is no PLANET B

De tre paneldeltakerne er ikke alene om å heie på et mer plantebasert kosthold. For det er i dag langt flere som hever stemmen og krever en endring enn bare for noen få år siden. Stadig flere innser at det ikke finnes en plan B – eller en planet B – og det gjenspeiler seg i hvordan vi handler.

– Endring skjer mye fordi folk etterspør sunn og bærekraftig mat. Det at matbransjen skjønner at det ligger penger i det er et godt utgangspunkt. Når politikerne ser at folket vil stemme annerledes, vil de også høre etter. Det er kun gjennomføringskraft det står på. Vi som forbrukere har mye mer makt enn vi tror. Alt er mulig, konstaterer Gunhild.

 


 

Planter på juletallerkenen? Ja, takk!

Kosthold hvor plantebasert spiller en større rolle er viktig. Samtidig går vi inn i en høytid hvor kjøtt, og ribbe spesielt, står utrolig sterkt i Norge. Men har det alltid vært slik? Svaret er nei.

– Hvis du tenker etter: Hvordan lages ribben? Jo, den stekes i ovnen. Ovnen ble ikke vanlig før på slutten av 1800-tallet, og rundt 1880 begynte vi å få ribben slik vi spiser den i dag. Så kom den folkekjære Ingrid Espelid på TV på 60-tallet og viste oss hvordan vi steker ribben, og det er først da ribben ble allemannseie, forteller Christopher Sjuve.

Kjøtt står tradisjonelt sett øverst på julemenyen, og når julen varer omtrent fra november og til over nyttår, er det mange juletallerkener som skal fortæres. Så hvordan kan plantebasert få en større rolle i nettopp julehøytiden?

– Vi må tenke helt omvendt. Det er kanskje ikke på julaften vi skal overbevise gamle tante Åsta til å spise vegetarisk, men tenk heller på mengden når du kjøper inn til julematen. Hvis vi lærer oss å at vi trenger mindre mengder kjøtt og heller fyller på med mer plantebasert tilbehør, er vi på god vei. Men på julaften kan du spise det du har skikkelig lyst på, sier vegetarentusiasten Hanne-Lene Dahlgren.

– Vi tror det er viktig å spre kunnskap og legge til rette for dialog om plantebasert mat. NATURLI’ ønsker å gjøre det enklere å velge plantebasert og dette arrangementet handler om nettopp det. Nå i etterkant vil vi, og forhåpentligvis gjestene, dele høydepunktene fra diskusjonen i sosiale medier, slik at enda flere kan få med seg refleksjonene fra panelet, sier Markedssjef i NATURLI’, Agnes Bing Orgland.

Det er en stolt gjeng som står bak vegisterkakene som har rundt 4 ganger lavere klimaavtrykk sammenlignet med tilsvarende kjøttprodukter og er et godt alternativ til tradisjonelle medisterkaker.

– Viktigst av alt – det smaker skikkelig godt, legger Agnes til.

 

Vegisterkaker NATURLI

 


 

Og hva synes folket om NATURLI’ Vegisterkaker?

– Det smakte helt nydelig! Jeg er overrasket over hvor godt det var, med tanke på at jeg har ulik erfaring med kjøtterstatning. Men her er det ingen tvil. Vegisterkakene fra NATURLI’ er en tydelig utfordrer til vanlig julemat, konstaterer Turid Pettersen, Sustainability Strategy Business Developer i ODA.

Folket har talt. Det er mulig å gjøre noe bra uten å måtte ofre digg mat – også i julehøytiden.

– Og som Gunhild sier, det er når vi alle gjør litt at vi får til de største endringene, avslutter Ingrid.

 


 

Se reaksjonene!