Slik griller du den perfekte burger

Cover burger grilling

Det er lenge siden burgeren kun ble assosiert med noe raskt og usunt. Digg tilbehør og riktige forberedelser kan gjøre burgeren til rene gourmetmåltidet, og er den juicy nok kan du trygt fylle grillen med burgere til hele familien! Å få til en perfekt burger på grillen kan derimot være en utfordring. Under gir vi deg tips til hvordan du kan trylle frem en perfekt versjon av favorittburgeren på grillen i sommer, enten den er kjøtt- eller plantebasert.  

Saftig burger på 1-2-3!

Når du først skal grille en digg burger finnes det enkelte ting som kan være lurt å bemerke seg i forkant. Under har vi listet fire punkter som gir et supert utgangspunkt for å lykkes med grillingen denne sesongen. Gir du det en sjanse?


 

1. Ren grillrist

Starter du med en ren grillrist har du et godt utgangspunkt for en vellykket burger som er lett å både snu og ta av. Visste du forresten at den enkleste måten å rengjøre risten på er ved å svi den av? Legg risten ned i brannflammene for å la varmen gjør jobben for deg. Etterpå kan du bare børste av de forkullede restene med en god metallbørste og voilá – ren grill! 

 

2. Burgerens fettprosent

For kjøttspisere er forholdet mellom kjøtt og fett i burgeren ofte avgjørende for resultatet. Kjøper man en kjøttburger i butikken som ikke har det riktige fettinnholdet, velger noen å tilsette ekstra fett for å oppnå ønsket smak. Det finnes likevel noen ulemper med en høy fettprosent, blant annet at smeltet fett fort kan dryppe ned på kullet og gi flammer. 

 

3. Steketips og forberedelser

Alle burgere – kjøtt- eller plantebasert – bør pensles med litt olje før steking. På den måten unngår du at den svir seg fast i grillristen, i tillegg til å gi en finere farge til resultatet. Etter penslingen brunes burgeren på direkte varme før den grilles til den er gjennomvarm på indirekte varme. En enkel huskeregel når det kommer til stekingen er at det holder med 3-4 minutter på hver side. Det samme gjelder når burgeren stekes fra fryst tilstand, slik man kan velge å gjøre med vår egen, plantebaserte NATURLI’ Burger. 

 

Nyhetsbrev sign up

 

4. Riktig tykkelse og temperatur

Om du skal lage flere burgere fra bunnen av bør du forsøke å lage dem så like som mulig. Dersom størrelsen er tilnærmet den samme på alle burgerne vil du få en jevn stekegrad og et juicy resultat. Ofte er 130 gram et godt utgangspunkt, så bruk gjerne en kjøkkenvekt i prosessen. Tykkelsen på burgeren bør være ca. 1,5 cm, og grilltemperaturen bør ligge rundt 250-300 grader. Bruk gjerne litt kaldt vann på hendene for å få overflaten glatt og fin til steking, før du pensler dem med olje og starter grillingen. For å sikre et godt resultat kan du bruke et steketermometer for å måle temperaturen på burgerne underveis. Termometeret bør vise en plass mellom 55-60 grader når burgeren er klar for tallerkenen! 

 

Digg tilbehør til burgeren 

Det er kun fantasien som setter grenser når det kommer til burgertilbehør. Er du typen som digger en klassisk burger? Server med en crispy salat, et par tomatskiver, løk, sylteagurk og smeltet ost (gjerne en plantebasert variant). Osten legger du på mot slutten av steketiden og lar smelte.  

Har du lyst til å prøve deg på en mer eksotisk burgervariant? Utforsk med en frisk coleslaw, luftig maiskrem, løkmarmelade eller tzaziki – eller prøv vår favoritt, peacamole – en mix av avokado og erter. Kombiner gjerne flere av forslagene, se for eksempel denne burgeren med både coleslaw og tzaziki – sammen smaker det helt himmelsk! 


Slik griller du en perfekt burger 
Det siste året har også en syltet variant av klassikeren rødløk, blitt veldig populær som topping. I tillegg til å smake godt er syltet rødløk både enkelt og morsomt å lage. Alt du trenger å gjøre er å koke opp litt vann sammen med eddik og sukker, helt til sukkeret har løst seg opp. Skjær rødløken i tynne skriver og hell laken over rødløken. Etter et par timer er den syltede rødløken ferdig, men den blir enda bedre om den får stå i noen dager. Man kan bruke samme fremgangsmåte for å lage syltet agurk, noe vi valgte å gjøre her. 

Har du lyst på flere tips til hvordan en helt vanlig burger kan løftes til en unik smaksopplevelse med kun enkle grep? Under har vi samlet våre favorittoppskrifter på plantebasert burger og håper det kan gi deg inspirasjon til å fyre opp grillen med digg mat som er bra for både deg og planeten!

God grilling, og god sommer fra oss i NATURLI’! 

 

Prøv disse: 

Buffalo burger med “krøll” fries 

NATURLI’ BBQ Burger 

Burger med gurlot, tahini og quinoa 

Brioche burger med NATURLI’ Sriracha Mayo