Hva betyr det å ha et kjøttfritt kosthold?

Hva betyr det å ha et kjøttfritt kosthold?


Har du lyst til å redusere inntaket av kjøtt, men er usikker på hva det innebærer? Stadig flere tenker nemlig i disse baner, og spesielt når det gjelder rødt kjøtt. Ofte er det en kombinasjon av flere årsaker som ligger bak ønsket om å spise mer plantebasert – det kan være av hensyn til egen helse, klima eller dyrs rettigheter og velferd.

Men hva betyr det egentlig å ha et kjøttfritt kosthold?  

Kjøttfritt = vegetarianer?

For mange dukker raskt ordet vegetarianer opp når man tenker på det å spise kjøttfritt. En vegetarianer har gjerne tatt et bevisst valg i forhold til eget kosthold, slik at det ikke bare handler om det å kutte ut kjøtt i seg selv, men om motivet bak selve handlingen.  

Det flere ikke vet er at det finnes mange ulike former for kjøttfritt kosthold, avhengig av hvilke matvarer man supplerer plantekosten sin med. De ulike plantebaserte kostholdsvariantene tildeles ofte «titler” som fleksitarianer, veganer, pescitarianer og vegetarianer. Selv om disse begrepene kan være nyttige å ha innimellom, synes ikke vi det skal være nødvendig å sette en tittel på ønsket om å spise mindre kjøtt. Ønsket i seg selv, og de grepene du tar for å etterleve det, er mer enn nok for både deg og planeten! 


Få oppskrift: 
NATURLI’ Burger Sandwich med avokado, hummus og cherrytomater

 


Er kjøttfritt kosthold sunt og næringsrikt?

Dersom du velger å kutte ut eller trappe ned kjøttinntaket trenger ikke det å bety at du er låst til et kjedelig kosthold hvor du kun kan spise tilbehøret til middagen eller en kjip brødskive toppet med et enslig salatblad. Hvem gidder vel det i lengden? Tiden da plantebasert var kjedelig er (heldigvis!) forbi, og det finnes nå masse inspirasjon, oppskrifter og produkter som gjør det enkelt, og ikke minst digg, å spise mer plantebasert. 

Et sunt, kjøttfritt kosthold har flere av de samme prinsippene som et tradisjonelt kosthold. Man bør unngå å få i seg for mye tilsatt sukker og salt, velge umettede fettsyrer over mettede, samt velge fullkorn fremfor eksempelvis fint brød og hvit ris.  

Les også: Hva er et plantebasert kosthold?

Kjøttfritt eller ikke? Variasjon er nøkkelen! Med litt planlegging er det lett å få til et næringsrikt kosthold uten kjøtt. Spis mat i mange forskjellige farger og inkluder både grønnsaker, frukt og bær, bønner, linser, kikerter, nøtter og frø i kostholdet ditt. Med gode planteoljer som raps- eller olivenolje i tillegg, og ikke minst nok mat, gjør du både deg selv og planeten en tjeneste! 

Sjekk ut matvaregruppene under. Hvor mye spiser du i dag – og hva kunne du tenkt deg å spise mer av?

 


1. Grønnsaker

Grønnsaker er både sunne, billige og allsidige og tilfører mange gode næringsstoffer kroppen trenger. Grønnsaker har mange ulike tilberedingsmetoder og kan spises rå, pannestekt, dampet, ovnsbakt, i mikrobølgeovn, på grillen eller som puré. Et tips er å alltid ha et lager med frosne grønnsaksblandinger i fryseren til enhver tid. 

Vil du prøve deg på en skikkelig smaksbombe av gode grønnsaker og godt med proteiner? Lag Chili sin Carne med NATURLI’ Minced! 

2. Frukt og bær – sunt og næringsrikt

Frukt er god plantemat som gir deg antioksidanter, vitaminer og mineraler. I tillegg bidrar de med kostfiber og litt energi – perfekt som små påfyll gjennom dagen! Det anbefales å spise minst “5 om dagen” (halvparten frukt/bær og halvparten grønnsaker) og det er fordi vi vet at frukt (og grønt) er både viktig, godt og nyttig! I tillegg til å kunne spises som den er, kan frukt brukes til mye; lag en frisk og digg smoothie, eller topp frokostyoghurten med fargerike favoritter.

Visste du at ulike farger betyr ulike go’stoffer? Velg fargerikt gjennom dagen!

3. Belgvekster – sunn og proteinrik erstatning

Små næringsbomber! Dette er kanskje planteverdens beste og viktigste kilde til proteiner, i tillegg får du blant annet kostfiber, folat og jern. Begrepet belgvekster inkluderer; peanøtter, erter, soyabønner og linser, som igjen kan brukes til å lage herlige plantebaserte matvarer som burgere, boller og “kjøttdeig”. De kan selvfølgelig spises som de er, ovns-/pannestekes eller moses med krydder og litt olje for digge dipper eller smørbart pålegg. 

I mood for å teste? Lag en spennende salat med linser, quinoa og juicy NATURLI’ Veggie Balls! Klikk her for oppskrift.

4. Kornprodukter

Kornprodukter inneholder blant annet næringsstoffene protein og kostfiber. I tillegg  er grovt korn vår kvantitativt viktigste kilde til jern! Fullkorn kan du sørge for å få i  deg gjennom grovt brød, grøt, grov pasta/ris, havre-/byggryn og quinoa.

5. Nøtter og frø

Nøtter og frø er gode kilder til viktige fettsyrer og mineraler og kan spises som de er,  eller som topping på en digg salat eller bowl. Bruk dem også i smoothie – eller  kanskje du vil prøve deg på hjemmelagd nøttesmør? Mulighetene er mange! 

 


 

Med en god variasjon av disse matvaregruppene i kostholdet vil du altså fylle kroppen med mange viktige næringsstoffer; gode karbohydrater, proteiner, kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Tar du utfordringen? 

Vi håper du er klar til å finne en ny, kjøttfri favorittoppskrift! Enten du ønsker et 100% kjøttfritt kosthold, eller bare vil kutte kjøtt noen dager i uka, finner du alltid oppskriftstips og inspirasjon på våre sider! Hva med å teste fredagsfavoritten Mexi Bowl ala NATURLI’ 

  

Nyhetsbrev sign up