Hvorfor er matsvinn et problem?

blog cover matsvinn

Hvorfor er matsvinn et problem?

 

I Norge går det utrolige mengder spiselig mat til spille hver dag, noe verken planeten eller lommeboka er særlig stor fan av. Og selv om vi digger følelsen av et fullt kjøleskap, er det ikke like digg når halvparten må kastes. Kjenner du deg igjen? Du er nok helt sikkert ikke alene! Så hva kan vi egentlig gjøre?

417 000 tonn. Firehundreogsøtten tusen tonn. Smak litt på det tallet – bokstavelig talt. Det er nemlig så mye spiselig mat vi hvert år kaster her til lands. Og hva betyr det? Jo, vi er nødt til å ta grep. Les videre!

Hva er matsvinn? 

Matsvinn er – som navnet tilsier – bra mat som blir kasta. Altså mat det blir brukt råvarer, tid, penger og energi på å produsere, men som ikke ender opp med å bli spist.

Og det er flere grunner til at matsvinn er verdt litt fokus. Matproduksjon krever nemlig veldig mye ressurser. Spesielt varer som kaffe og storfekjøtt er verstinger, men også matvarer som vi nordmenn spiser vesentlig mer av – for eksempel brød.

Jepp, du leste riktig: brød. Vi nordmenn er skikkelig glade i brød og andre bakervarer. Og det er jo ikke så rart, det er jo faktisk ganske digg. Problemet med brød, bakst og annen fersk mat er nettopp det: den er best fersk. Brune bananer er sjelden førstevalget. Derfor kaster vi enorme mengder mat som kunne – og burde – ha blitt spist.

Heldigvis er ikke alt håp ute. I Norge har det vært et stort fokus på å redusere mengden mat vi kaster, noe som har ført til at flere leverandører og dagligvarekjeder har satt inn tiltak.

Allerede i 2017 inngikk matbransjen en avtale med myndighetene om å halvere matsvinnet innen 2030. Og du har kanskje lagt merke til at det i flere butikker nå er mulig å kjøpe frukt og grønnsaker i rare fasonger til en litt billigere pris? Eller kanskje du har benyttet deg av appen Too Good To Go, hvor blant annet restauranter, kafeer og kiosker selger mat som ellers ville blitt kastet billig?

 

NATURLI-minced-all-star2

 


 

Matsvinn er et globalt problem

Nå har vi snakket mye om Norge, men hva med resten av verden? Jo, mat er en viktig del av folks liv – uansett hvilket land de bor i. Det gjør matsvinn til et problem også i global skala. FN har derfor satt matsvinn på agendaen gjennom bærekraftsmål nummer 12 som har som mål å sikre ansvarlig forbruk og produksjon.

Faktisk så er det sånn at hvis matsvinn var et land, ville det vært det tredje største utslippslandet for klimagasser. Det virker kanskje stort (noe det absolutt er!), og det er fordi matproduksjon er så innmari mye mer enn bare selve råvareproduksjonen. Her snakker vi transport av råvarer til fabrikk, produksjon av ferdig produkt, produksjon av emballasje, pakking og transport videre ut i verden.

Det er mange ledd, med potensielt mye utslipp. Å redusere mengden mat som kastes, vil også – automatisk – redusere mengden emballasje som kastes, og hvor mange kilometer på vei og sjø som må tilbakelegges.

 


 

Dette gjør NATURLI’ for å redusere matsvinn

I NATURLI’ jobber vi med å velge råvarer som er bærekraftige å produsere. Det vil si at de ikke krever tusenvis av liter vann for å produsere ett skarve kilo, eller at de er avhengige av sprøytemidler som over tid ødelegger jorda de kommer opp av.

Videre har vi hele tiden som målsetning å finne den mest bærekraftige emballasjen – som også tar vare på produktenes kvalitet og sikrer at våre produkter holder seg gode lenge, slik at mindre mat må kastes.

Vi velger blant annet emballasje fra resirkulert materiale som NATURLI’vis også kan resirkuleres etterpå. I vår kjøttdeigerstatning NATURLI’ Minced Pea Based er det for eksempel brukt hele 85 prosent resirkulert plast, noe som gjør at klimaavtrykket blir så lite som mulig.

 


 

Finnes det en løsning – og hva kan du gjøre?

… lurer du kanskje på? Egentlig er jo løsningen enkel: Vi må bare slutte å kaste så mye mat. Likevel er det utrolig mye enklere sagt enn gjort.

Som privatperson tror vi det beste du kan gjøre er å være bevisst på hva, og hvor mye, du kjøper. Å finne oppskrifter som bruker hele råvarer, planlegge uka slik at du får spist opp middagsrestene dine, kjøpe frukt med snåle proporsjoner og bruke apper som Too Good to Go er en god start.

For flere tips til hva du kan gjøre – sjekk ut denne lista over 7 konkrete punkter du kan følge for å minimere ditt personlige matsvinn.