Plantebasert kosthold og trening – slik bygger du muskler

naturli-plantebasert-kosthold-og-trening

Trener du ofte? Da vet du hvor viktig det er å få i deg nok næring både før og etter trening. Men visste du at du kan få i deg alt du trenger gjennom et plantebasert kosthold? Dette er hvordan. 

Jo mer du trener, jo mer forbrenner du. Og jo mer du forbrenner – jo mer næring trenger du. Dette enkle resonnementet demonstrerer hvor nært kosthold og trening henger sammen. Først og fremst er det viktig at du får i deg nok. Nok proteiner, nok karbohydrater, nok vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer gjennom maten du spiser. Slik gir du kroppen din alt den trenger for å bygge seg opp igjen til å bygge seg sterkere – etter den har blitt brutt ned etter forrige treningsøkt.  

Mange tenker at man å få i seg disse gode næringsstoffene og proteinene gjennom animalske produkter som egg, kjøtt eller meieriprodukter. Sånn er det heldigvis ikke! Det er like fullt mulig å få i seg det man trenger gjennom et plantebasert kosthold. 

 

Mer trening krever mer proteiner 

Men aller først: hva er egentlig proteiner? Rent teknisk er proteiner en type molekyler. Proteinene sin oppgave er å lage og vedlikeholde skjelett, organer, bindevev, hud og hår. Og sist, ikke minst muskler, selvsagt. 

Det er derfor mange omtaler proteinet som kroppens byggekloss. Så jo mer du trener, jo flere byggeklosser trenger du til å gjenoppbygge muskelen til å tåle mer. 

 

Hva er planteprotein?

 Proteiner deles inn i animalsk protein og planteprotein 

 Hovedforskjellen her er hvilke aminosyrer de består av. Helt enkelt forklart så er aminosyrene proteinenes byggeklosser. 

 Det er allerede godt kjent at vi får i oss nok næringsstoffer gjennom animalske proteiner, men visste du at soya er den ene plantebaserte kilden til protein som inneholder alle aminosyrene i riktig mengde? Litt av en superbønne!     

 De fleste kildene til planteprotein mangler derimot nok av én aminosyre. Likevel mangler ikke de forskjellige plantebaserte matkildene den samme aminosyren. Så ved å kombinere plantebaserte matvarer, som for eksempel grovt brød og peanøttsmør, dekker du enkelt behovet ditt for aminosyrer. Så spread the toast, og ikke minst, spread the word!  

 

artikkel-nok-proteiner-i-plantebasert-mat

Veganer og proteiner 

Hvis du etter å ha lest dette fortsatt er litt forvirret, kan du ta med deg følgende: 

Det viktigste er likevel at du varierer de plantebaserte proteinkildene dine  og sørger for å få i deg nok proteiner – i tillegg til nok av de andre næringsstoffene. 

Og det er absolutt mulig å bedrive idrett på et høyt nivå med et vegansk eller vegetarisk kosthold. Visste du for eksempel at både tennisspiller Venus Williams og Formel 1-sjåfør Lewis Hamilton har et fullstendig vegansk kosthold?