Kan barn spise plantebasert?

Plantebasert-mat-og-barn

Kan barn spise plantebasert?


Det er ikke helt ukjent at barn trenger mye næring for å vokse og utvikle seg, men visste du at det finnes masse god næring i et plantebasert kosthold?

Å få i seg nok næring er viktig for oss alle, ikke minst for barn. Og siden vi fra tid til annen får spørsmål om barn og plantebasert mat, tenkte vi like gjerne vi kunne skrive en liten sak om det! Er det greit å holde fast på et 100% plantebasert kosthold for barna, eller er det best å la kostholdet inneholde både plantebaserte og animalske matvarer fram til de er ferdig utvokst?

Et slikt ledende spørsmål har NATURLI’vis et enkelt svar: Selvsagt kan barn få i seg alt de trenger av næringsinnhold gjennom å spise plantebasert! Det er til og med anbefalt.

Kostrådene anbefaler plantebasert 

I Helsedirektoratet sine kostråd for befolkningen er faktisk det aller første rådet du får at:

«Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.»

Å prioritere ned kjøtt til fordel for blant annet grønnsaker, frukt, bær og grove kornprodukter er selve definisjonen på et plantebasert kosthold.

Les alle kostrådene fra Helsedirektoratet her

 

Banner-joe-kurt

 


 

Plantebasert er ikke det samme som vegansk

Og dette er viktig å oppklare. For ja, 100% plantebasert er riktignok det samme som vegansk, men du kan ha ulike former for plantebaserte kosthold. Og selv om barn ideelt sett bør ha et kosthold som i stor grad er plantebasert, betyr det ikke at det er like lurt å nekte dem tilgang på all animalsk mat. Det er nemlig flere vitaminer og mineraler det er svært viktig for alle, og spesielt barn, å få i seg.

Les også: Hva skiller veganeren fra vegetarianeren?

 


 

Marin omega-3

I NATURLI’ jobber vi med å velge råvarer som er bærekraftige å produsere. Det vil si at de ikke krever tusenvis av liter vann for å produsere ett skarve kilo, eller at de er avhengige av sprøytemidler som over tid ødelegger jorda de kommer opp av.

Videre har vi hele tiden som målsetning å finne den mest bærekraftige emballasjen – som også tar vare på produktenes kvalitet og sikrer at våre produkter holder seg gode lenge, slik at mindre mat må kastes.

Vi velger blant annet emballasje fra resirkulert materiale som NATURLI’vis også kan resirkuleres etterpå. I vår kjøttdeigerstatning NATURLI’ Minced Pea Based er det for eksempel brukt hele 85 prosent resirkulert plast, noe som gjør at klimaavtrykket blir så lite som mulig.

 


 

Jern

Å få i seg nok jern er viktig for absolutt alle. Dersom barn (og voksne) får i seg for lite jern, vil det påvirke blant annet oksygentransporten. Det gjør at barna fort kan føle seg slappe på skolen og på trening eller andre fritidsaktiviteter.

At det er mye jern i rødt kjøtt, er en kjent sak. Men her kommer en liten fun fact: Vi nordmenn får likevel i oss mesteparten av jernet vårt fra grove kornprodukter. Jepp – for eksempel brød. For selv om det ikke er like mye jern i korn som det er i kjøtt, spiser vi innmari mye mer brød!

Likevel, du skal spise mye vegetabilsk jern for å kompensere for det du ikke får fra kjøtt. Derfor er anbefalingen her også å vurdere behov for jerntilskudd i samråd med lege. Dette er spesielt viktig for jenter.

 


 

Jod

Jod er i likhet med jern et mineral som er ganske viktig for oss mennesker – både barn og voksne. Jod har nemlig ansvaret for å produsere noen hormoner som regulerer stoffskifte, og som bidrar til normal vekst og utviklingen av sentralnervesystemet for barn.

De to enkleste måtene å få i seg jod på er gjennom hvit saltvannsfisk og meieriprodukter. Hvis dette ikke er en del av kosten din, bør du ta jod-tilskudd. Spesielt hvis du er gravid eller ammende.

Det er ganske klare rammer for hvor mye jod-tilskudd du trenger. Les mer om temaet på Helsenorges nettsider.

 


 

D-vitamin

Det er i utgangspunktet tre kilder til D-vitamin: beriket lettmelk, fet fisk og sola. Og siden vi bor i Norge, er fet fisk og melk de klart viktigste av dem. D-vitamin er viktig for å opprettholde et normalt immunforsvar, og selvfølgelig ønsker de aller fleste å holde seg friske gjennom vinteren – både for egen del og for barnas.

Det finnes dessverre ikke noen gode vegetabilske kilder til D-vitamin. Så har du et kosthold som ikke inneholder melk og fisk, er det derfor på det sterkeste anbefalt at du tar tilskudd.

Faktisk – siden vi som sagt bor i Norge – bør du egentlig ta tilskudd uansett.

 


 

Bør barn få soya?

Har du et plantebasert kosthold, kan soya være en skikkelig god kilde til protein. Og du trenger heller ikke være redd for å servere det til barna. Et proteinrikt kosthold er selvsagt kjempeviktig for de som er i vekst.

Det er imidlertid én ting du skal tenke på. Soya er et allergen, og for mange barn som har egg- og melkeallergi, kan soyaallergi også være vanlig. Det er ganske normalt å vokse av seg soyaallergien, men for de yngste er det viktig å passe på.

Les også: Slik setter du sammen et plantebasert kosthold