FATTIG STUDENT x NATURLI’

Av: Karen Elene Thorsen

Taco er, ifølge nordmannen, ikke bare én rett. Det har etter hvert blitt et samlebegrep på alt av Tex Mex. Mange mener til og med at så lenge retten inneholder tacokrydder, så kan du putte ordet «taco» foran all maten du lager. Tacopizza, tacosalat, tacolasagne og tacosuppe for å nevne noe. Vi lager så utrolig mye forskjellig mat som vi liker å legge under tacokategorien, men mange syns det er vanskelig å bytte ut kjøttdeigen.

En undersøkelse gjort av Norstat for NATURLI’ viser at bare 1 av 10 har prøvd alternativer til kjøtt i tacoen. Dette forklarer kanskje hvorfor vi spiser 50 prosent mer kjøtt i dag enn det vi gjorde i 1990 – samme året som taco begynte å bli servert i norske hjem.

Mange i dag spiser taco hver eneste fredag. Dersom du, sammen med kjæresten, kollektivet eller familien kjøper inn en kjøttdeigpakke på 400 gram til fredagstacoen, så vil dere innta over 20 kilo rødt kjøtt årlig – kun på taco. Tenk deg da at i tillegg til å spise taco hver fredag, enten alene eller med flere, så spiser du kansje i tillegg salami på brødskiva, tar en ekstra porsjon med bacon når du er på frokostbuffé, koser deg med burgere og biff de gangene du drar ut og spiser på restaurant og sluker i deg en kebab klokken tre på natten de gangene du drar ut på byen. For å ikke snakke om kjøttunge desember med alle julebord og julemat som konsumeres.

Ifølge Helsedirektoratet spiser hver nordmann hele 50 kilo rødt kjøtt i året. Anbefalt årlig kjøttinntak er på cirka 25 kilo. Kjøttproduksjon står for 14 prosent av klimagassutslippene globalt, noe vi er nødt til å gjøre noe med – og jeg foreslår at vi begynner med tacoen.

Siden taco kan være så mangt, så kan man veldig enkelt velge bort og legge til ingredienser. Tortillalefsene kan byttes ut med potetlomper, salsaen kan byttes ut med en deilig klementinsalsa, og kjøttdeigpakken kan byttes ut med bønner, linser, kikerter eller vegetardeig basert på erter eller soya.

Jeg tror at vi i Norge har ganske lett for å tenke at den veganske delen av frysedisken kun er for veganere, på samme måte som glutenfrihylla kun tilhører allergikerne – men sånn er det absolutt ikke. Alle kan spise plantebasert! Ikke bare er prisen på vegetardeig laget av erteprotein lik eller av og til billigere enn kjøttdeig. Den inneholder også like mye protein som kjøttdeigpakken, er bedre for deg og bedre for kloden. Tenk at det å bytte ut én ingrediens i tacoen din noen fredager i året, kan være med på redusere CO2-utslipp!

Jeg sier ikke at vi alle skal slutte å spise kjøtt på dagen. Jeg spiser kjøtt selv. Men om alle kan spise litt mer plantebasert, så kommer vi utrolig mye lengre i klimadugnaden. Start med tacoen. Jeg lover deg at den smaker like godt uten kjøtt!

Grilling med Gine Margrethe

Influenser og moteikon Gine Margrethe angriper sommeren på riktig måte med et skikkelig deilig grillmåltid med NATURLI’®!

Gine er verken vegetarianer eller veganer, men har et sterkt ønske om å gjøre små tiltak i hverdagen for å spise og drikke litt mer bærekraftig. For eksempel prøver hun å få til flere kjøttfrie dager i uken. Hun synes likevel det kan være vanskelig å finne kjappe, gode alternativ, som hele familien liker. Heldigvis har NATURLI’ masse gode produkter som gjør det lett for folk som Gine å ta bærekraftige valg i matveien.

Denne sommeren har Gine lagt sin elsk på NATURLI’ Burgers! Sjekk ut hvordan hun lagde sitt herlige sommermåltid i vloggen under.

                                                                         

Andre som fikk litt inspirasjon til å prøve ut NATURLI’ Burgers på grillen i sommer?

Se etter NATURLI’ Burgers hos Meny, Rema, Spar, Bunnpris og kolonial.no.

Vegansk burger på grillen

På utkikk etter en skikkelig god veganburger?

Å velge bærekraftige, veganske alternativ skal på ingen måte gå på kompromiss med den ultimate burgeropplevelsen. Sommerens grillsesong er den perfekte anledning til å teste ut nye, eller allerede kjente, veganske burgere – og vi kan love at du ikke vil bli skuffet! 

Her har vi samlet våre beste veganske burgeroppskrifter til grillen, basert på produktene Shape Me! Minced, Burgers og den ertebaserte  Minced . Og hvorfor ikke slenge på noen pølser som f.eks  Sausages på samtidig? 

Her kommer våre tips for en skikkelig juicy vegan burger – med litt bedre samvittighet: 

Et hot tips er å grille disse veganske produktene på middels varme, da proteinene ikke tåler like høy temperatur som kjøttproteiner.

Vegan cheeseburger

Mmm.. det er vel lite som slår den klassiske cheeseburgeren? Her fungerer våre veganske farser helt perfekt som utgangspunkt. Fordelen med å bruke farsene er at de gir deg muligheten til å tilsette ekstra godsaker for å «spice» den opp eg. chilli, løk, urter.

Dersom du er av den litt mer utålmodige typen er Burgers helt super å slenge rett på grillen. Fullfør med en vegansk osteslice på toppen og en deilig dressing basert på sennep, majones og kapers for den ultimate burgeropplevelsen!

 

Sjekk ut oppskriften på vegansk cheeseburger her.

Vegan Gulrot tahini quinoa burger med coleslaw

Føler du deg litt ekstra inspirert, kan du jo prøve deg på en vegansk gulrot tahini quinoa burger med coleslaw?

Det høres kanskje avansert ut – men det er ikke verre enn å blande sammen Minced eller Shape Me! Minced, tahnini, kokt quinoa, revet gulrot, løk og hvitløk i en skål. Deretter former du massen til ønsket størrelse, og slenger burgeren på grillen!

Fullfør det hele med en deilig hjemmelaget vegansk coleslaw av kål, sitron, sirup og vegansk matfløte.

Ønsker du å utfordre deg selv litt mer, kan du også lage bricohe brød fra bunnen. Her kreves det litt tålmodighet, men herlighet så verdt det er!

Les mer om hvordan du lager det digge måltidet her.

Vegan Munchies x NATURLI’® Burger

En burgerkominasjon som har blitt en favoritt hos oss i NATURLI’ er utviklet av Oslos beste burgerresturant; Munchies. Munchies hadde NATURLI’ Burgers som «Burger of the month» flere måneder på rad- og endelig er det mulig å bytte ut kjøttburgeren med NATURLI’ Burgers på alle typer burgere på Munchies!

Dersom du ikke bor i Oslo-området eller ikke har hatt mulighet til å teste ut NATURLI’ «Burger of the month» kan du nå heldigvis lage den selv hjemme! Her deler nemlig en av kokkene fra Munchies oppskriften.

Chunky Vegan pølse

Vi kan ikke unngå å nevne NATURLI’ Sausages som det perfekte veganske alternativ til pølse. Piff opp pølsen med karamellisert løk, lettsyltet løk, salat eller soltørket tomat; her er det bare fantasien som setter grenser!

Klar-ferdig-grill!

Anamma har blitt NATURLI’ i Norge

Leter du febrilsk etter de gode Anamma-produktene? Fortvil ikke: Anamma har blitt NATURLI’ i Norge??
Dersom du f.eks savner Anamma Formbar fars bør du se etter NATURLI’ Shape Me! Minced i frysedisken?

Dette er endringene som har blitt gjort:

Anamma Formbar Fars // NATURLI’ Shape Me! Minced

Anamma Schnitzel // NATURLI’ Schnitzel

Anamma Vegokorv // NATURLI’ Sausages

Anamma Vegoboller // NATURLI’ Veggie Balls

Håper dette ga en liten oppklaring til dere som elsker Anamma, men ikke lenger finner produktene?

Folk som hjelper folk fortjener en ekstra oppmerksomhet 

I disse dager skulle vi stått og delt ut smaksprøver av NATURLI’® Organic Oat Cocoa Drink i butikker rundt om i landet. Slik ble det ikke. Istedenfor oppfordret vi dere til å komme med forslag til hvem dere syntes fortjener å få en ekstra oppmerksomhet nå.

Og for en respons vi fikk!

Vi fikk inn flere hundrevis av gode forslag, og nå har vi i NATURLI’ reist rundt og delt ut 5000 flasker med kakaodrikke til ti herlige bedrifter og organisasjoner.

Og så mange fine, engasjerte mennesker vi møtte på veien!

Hyggelige ansatte fra Justis- og beredskapsdepartementet tok imot kakaodrikken fra NATURLI’.

Mosseregionen interkommunale brann og redning – MOVAR IKS fikk en hyggelig overraskelse fra NATURLI’.

 

Her er alle de som fikk besøk av oss i NATURLI’-gjengen:

Fattighuset
Renovasjonsetaten
Ambulansetjenesten OUS
Sporveien Trikken
Sporveien T-banen
Justis- og beredskapsdepartementet
Fredrikstad Politi
Melløsparken Sykehjem
Mosseregionen interkommunale brann og redning – MOVAR IKS
Post Nord

Vi tror at når alle gjør litt for hverandre, er vi med på å gjøre en forskjell #bethechange. Stå på videre – vi heier på dere!