Hva betyr det å ha et kjøttfritt kosthold?

Hva betyr det å ha et kjøttfritt kosthold?


Har du lyst til å redusere inntaket av kjøtt, men er usikker på hva det innebærer? Stadig flere tenker nemlig i disse baner, og spesielt når det gjelder rødt kjøtt. Ofte er det en kombinasjon av flere årsaker som ligger bak ønsket om å spise mer plantebasert – det kan være av hensyn til egen helse, klima eller dyrs rettigheter og velferd.

Men hva betyr det egentlig å ha et kjøttfritt kosthold?  

Kjøttfritt = vegetarianer?

For mange dukker raskt ordet vegetarianer opp når man tenker på det å spise kjøttfritt. En vegetarianer har gjerne tatt et bevisst valg i forhold til eget kosthold, slik at det ikke bare handler om det å kutte ut kjøtt i seg selv, men om motivet bak selve handlingen.  

Det flere ikke vet er at det finnes mange ulike former for kjøttfritt kosthold, avhengig av hvilke matvarer man supplerer plantekosten sin med. De ulike plantebaserte kostholdsvariantene tildeles ofte “titler” som fleksitarianer, veganer, pescitarianer og vegetarianer. Selv om disse begrepene kan være nyttige å ha innimellom, synes ikke vi det skal være nødvendig å sette en tittel på ønsket om å spise mindre kjøtt. Ønsket i seg selv, og de grepene du tar for å etterleve det, er mer enn nok for både deg og planeten! 


Få oppskrift: 
NATURLI’ Burger Sandwich med avokado, hummus og cherrytomater

 


Er kjøttfritt kosthold sunt og næringsrikt?

Dersom du velger å kutte ut eller trappe ned kjøttinntaket trenger ikke det å bety at du er låst til et kjedelig kosthold hvor du kun kan spise tilbehøret til middagen eller en kjip brødskive toppet med et enslig salatblad. Hvem gidder vel det i lengden? Tiden da plantebasert var kjedelig er (heldigvis!) forbi, og det finnes nå masse inspirasjon, oppskrifter og produkter som gjør det enkelt, og ikke minst digg, å spise mer plantebasert. 

Et sunt, kjøttfritt kosthold har flere av de samme prinsippene som et tradisjonelt kosthold. Man bør unngå å få i seg for mye tilsatt sukker og salt, velge umettede fettsyrer over mettede, samt velge fullkorn fremfor eksempelvis fint brød og hvit ris.  

Les også: Hva er et plantebasert kosthold?

Kjøttfritt eller ikke? Variasjon er nøkkelen! Med litt planlegging er det lett å få til et næringsrikt kosthold uten kjøtt. Spis mat i mange forskjellige farger og inkluder både grønnsaker, frukt og bær, bønner, linser, kikerter, nøtter og frø i kostholdet ditt. Med gode planteoljer som raps- eller olivenolje i tillegg, og ikke minst nok mat, gjør du både deg selv og planeten en tjeneste! 

Sjekk ut matvaregruppene under. Hvor mye spiser du i dag – og hva kunne du tenkt deg å spise mer av?

 


1. Grønnsaker

Grønnsaker er både sunne, billige og allsidige og tilfører mange gode næringsstoffer kroppen trenger. Grønnsaker har mange ulike tilberedingsmetoder og kan spises rå, pannestekt, dampet, ovnsbakt, i mikrobølgeovn, på grillen eller som puré. Et tips er å alltid ha et lager med frosne grønnsaksblandinger i fryseren til enhver tid. 

Vil du prøve deg på en skikkelig smaksbombe av gode grønnsaker og godt med proteiner? Lag Chili sin Carne med NATURLI’ Minced! 

2. Frukt og bær – sunt og næringsrikt

Frukt er god plantemat som gir deg antioksidanter, vitaminer og mineraler. I tillegg bidrar de med kostfiber og litt energi – perfekt som små påfyll gjennom dagen! Det anbefales å spise minst “5 om dagen” (halvparten frukt/bær og halvparten grønnsaker) og det er fordi vi vet at frukt (og grønt) er både viktig, godt og nyttig! I tillegg til å kunne spises som den er, kan frukt brukes til mye; lag en frisk og digg smoothie, eller topp frokostyoghurten med fargerike favoritter.

Visste du at ulike farger betyr ulike go’stoffer? Velg fargerikt gjennom dagen!

3. Belgvekster – sunn og proteinrik erstatning

Små næringsbomber! Dette er kanskje planteverdens beste og viktigste kilde til proteiner, i tillegg får du blant annet kostfiber, folat og jern. Begrepet belgvekster inkluderer; peanøtter, erter, soyabønner og linser, som igjen kan brukes til å lage herlige plantebaserte matvarer som burgere, boller og “kjøttdeig”. De kan selvfølgelig spises som de er, ovns-/pannestekes eller moses med krydder og litt olje for digge dipper eller smørbart pålegg. 

I mood for å teste? Lag en spennende salat med linser, quinoa og juicy NATURLI’ Veggie Balls! Klikk her for oppskrift.

4. Kornprodukter

Kornprodukter inneholder blant annet næringsstoffene protein og kostfiber. I tillegg  er grovt korn vår kvantitativt viktigste kilde til jern! Fullkorn kan du sørge for å få i  deg gjennom grovt brød, grøt, grov pasta/ris, havre-/byggryn og quinoa.

5. Nøtter og frø

Nøtter og frø er gode kilder til viktige fettsyrer og mineraler og kan spises som de er,  eller som topping på en digg salat eller bowl. Bruk dem også i smoothie – eller  kanskje du vil prøve deg på hjemmelagd nøttesmør? Mulighetene er mange! 

 


 

Med en god variasjon av disse matvaregruppene i kostholdet vil du altså fylle kroppen med mange viktige næringsstoffer; gode karbohydrater, proteiner, kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Tar du utfordringen? 

Vi håper du er klar til å finne en ny, kjøttfri favorittoppskrift! Enten du ønsker et 100% kjøttfritt kosthold, eller bare vil kutte kjøtt noen dager i uka, finner du alltid oppskriftstips og inspirasjon på våre sider! Hva med å teste fredagsfavoritten Mexi Bowl ala NATURLI’ 

  

Nyhetsbrev sign up

Hva er et plantebasert kosthold

Hva er et plantebasert kosthold?

Hva er et plantebasert kosthold?

 

Ordet plantebasert har helt klart kommet for å bli, men hva betyr det egentlig? Kan man spise litt kjøtt, eller må man kutte både kjøtt, melk og ost?  Mange har også stilt spørsmål rundt titlene man ofte setter på ulike kostholdsvalg – når kan man egentlig kalle seg en veganer eller vegetarianer? Og hva i alle dager er en fleksitarianer?  

En enkel huskeregel er at plantebasert mat i all hovedsak består av matvarer fra planteriket. Det finnes ulike typer av plantebasert kosthold, og vegetarianere, veganere og fleksitarianere inkluderer plantebasert i kostholdet sitt på ulike måter. Mens veganeren velger å kutte alle ingredienser fra dyreriket, finner vi en litt annen tilnærming hos de andre. 

Hver og en av oss kan velge å bytte ut deler av ukesmenyen sin til plantebasert, og vil du sette en tittel på kostholdet ditt eller ei – er det altså helt opp til deg!  

 


 

Mat fra dyre- og planteriket

Animalsk mat

Matvarer som består av eller er laget med deler av følgende matvarer fra dyreriket: 

 • Alt av kjøtt 
 • Alt av meieriprodukter 
 • All fugl og egg


Fisk og skalldyr er marine matvarer, men inkluderes ofte som “animalske” da de på lik linje med dyr er levende vesener.
 

Plantemat

Matvarer som består av eller er laget med deler av følgende: 

 • Alt av korn og gryn 
 • Frø og nøtter 
 • Frukt, grønt og belgfrukter

 

Honning inkluderes i vegetariske kosthold, men ikke i veganske kosthold. 

 


 

«Et plantebasert kosthold er et kosthold der en større del av maten kommer fra planteriket, mens matvarer fra dyreriket reduseres. Man trenger altså ikke bli veganer.»

 

Flere varianter plantebasert kosthold

Det er fort gjort å la seg forvirre av begrepene eller titlene på de ulike kostholdsvariantene som verserer. Visste du for eksempel at: 
 

 • Veganere 

…kun spiser matvarer fra planteriket og unngår absolutt alt av ingredienser og råvarer som har utgangspunkt i animalske råvarer?

 • Fleksitarianere:

…er de som bevisst har valgt å redusere inntaket av animalske råvarer, og i stedet spiser mer plantebasert? Noen spiser litt fisk, andre spiser litt kjøtt, mens andre spiser litt av alt – men alltid med fokus på å inkludere godt med plantekost.

 • Vegetarianere

…er den vanligste varianten av plantebasert kosthold og finnes i flere varianter. Felles for de ulike variantene er at planteandelen har fått en vesentlig større plass på tallerkenen. Her er de tre vanligste variantene:

 

  • 1. Lacto-ovo-vegetarianer:

Den vanligste formen for vegetar. Spiser alt av plantebasert, inkludert egg og meieriprodukter. Spiser ikke kjøtt, fugl eller fisk. 

  • 2. Pescitarianer:

Spiser alt av plantebasert og fisk. Spiser ikke kjøtt, fugl, meieriprodukter eller egg. 

  • 3. Pesco-lacto-ovo-vegetarianer:

En kombinasjon av de to over. Spiser litt fisk, meieriprodukter og egg, men unngår alt av kjøtt og fugl.

 

«Veganere og vegetarianere inngår i begrepet plantebasert, men det gjør også alle som bevisst spiser mindre mengder animalske råvarer.” 

 

Nyhetsbrev sign up

Hvorfor spise plantebasert?

…Fordi det er bra for deg! Vi anbefaler alle å ha et mer variert kosthold. Med mer grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og belgvekster, og mindre av ulike kjøttblandinger, rødt kjøtt, tilsatt salt og sukker. Hvorfor? Fordi det er bra for helsa vår! Et godt og variert kosthold kan nemlig redusere risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer (f.eks. enkelte kreftformer, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2).    

Visste du for eksempel at?  

● Kun 15 % av kvinner og 13 % av menn får i seg anbefalt inntak av grønnsaker hver dag? *

Mange nordmenn ikke får i seg nok folat i løpet av en dag? Folat er en av kroppens viktigste byggesteiner og finnes blant annet i belgfrukter (bønner, linser, erter) og grønne bladgrønnsaker. * 

Å spise mer belgfrukter, grove korn, usaltede nøtter og frukt og grønt vil for de fleste bidra positivt inn i det helhetlige kostholdet. Mange vil på denne måten få et kosthold som i større grad samsvarer med de norske kostrådene, men dette avhenger selvfølgelig av hva som faktisk havner på tallerkenen og blir spist. Dersom du planlegger å legge om til et vegansk eller vegetarisk kosthold – eller gjøre andre endringer i kostholdet ditt – er det viktig å undersøke litt i forkant slik at du vet at du får i deg de vitaminene og mineralene du trenger.  

Les også: Hva betyr det å ha et kjøttfritt kosthold?

 


 

Derfor er plantebasert kosthold mer klimavennlig

Mer planter i kostholdet er ikke bare bra for deg, det er også gode nyheter for planeten! Et av de enkleste grepene du kan gjøre for å redusere eget klimaavtrykk er å bytte ut noe av kjøttet og meieriproduktene med plantebaserte alternativer. Skal vi nå FNs 1,5 gradersmål for global oppvarming må vi redusere klimaavtrykket fra maten vi spiser med halvparten. Når vi vet at et plantebasert måltid har et betydelig lavere klimautslipp enn et måltid med mye animalske råvarer (opp mot hele 90%), så sier det seg selv at det å spise mer plantebasert er et godt valg – både for deg selv og planeten vår (og dyrene også, da).
 

100% PLANTEBASERT

Plantebasert kostholdsmeny

Lyst til å innføre mer planter på menyen? Da er alternativene og mulighetene mange! Husk at små endringer kan gjøre mye, så dette er garantert enklere enn du tror! Her kommer noen av våre beste tips:
 

Innfør minst én plantebasert middag i uken – gjerne flere. Våre forslag: vegetartaco, vegetarburger, spaghetti med vegoboller og vegetarlasagne. Sjekk gjerne oppskriftssidene våre for flere fristende middagstips.
 

Spis mer plantebaserte pålegg ved å bruke f.eks nøttesmør, hummus, tahini og selvfølgelig grønnsaker og frukt for en fristende topping.
 

 Lyst på litt kjøtt til middagen? Da er det en god idé å la de andre ingrediensene få større plass på tallerkenen. Prøv gjerne flere spennende grønnsaker, krydder, urter, quinoa og fullkornsris. Eller bare bytt ut litt av kjøttdeigen med bønner, linser eller kikerter – alternativer som både er billigere og bedre for deg (og for planeten!)
 

Bruk plantebaserte melke- og yoghurtprodukter i bakst, kaffe og til å spise eller drikke rent. Test f.eks vegetarentusiast Hanne-Lene sin  oppskrift på luksuslapper laget med  Joe’Kurt Naturell.
 

Sørg for å alltid ha farger på tallerkenen – jo mer og flere, desto bedre! Ulike farger i frukt og grønnsaker betyr ulike fordeler for kroppen, les mer om det her.


De aller fleste av oss spiser faktisk mer plantebasert enn vi tror, men det er alltid morsomt å kunne teste og utforske nye smaker, retter og råvarer. Nysgjerrighet tar deg et godt stykke! Bli inspirert av fargerike bøker, Instagram- eller TikTok profiler som gir deg gode råd og nye oppskriftstips i en leken drakt.

Vi kan garantere at et mer plantebasert kosthold vil åpne dørene til et univers av fargerike retter og nye smaker. I NATURLI’ lager vi 100% plantebaserte matvarer som aldri skal gå på bekostning av smak, det tror vi vil gjøre det enklere for alle å spise mer plantebasert!

 

*Kilde: Norkost 3

Grilling med Funkygine NATURLI

Grilling med Funkygine

På grilling hos Jørgine & Morten

Vi i NATURLI’® er så heldige å få samarbeide med fantastiske Jørgine Massa Vasstrand, ei skikkelig kul (og råsterk!) dame, aller mest kjent under navnet Funkygine.

Da Jørgine og Morten inviterte på grilling i strålende vårvær hjemme på terrassen sin på Jessheim var vi ikke vanskelige å be. Med digg, plantebasert mat fra NATURLI’® på grillen ble dette rett og slett en fantastisk dag med bra mat og hyggelig selskap – en kombinasjon vi digger!

Plantebaserte grillfavoritter

Både NATURLI’® Burgers og Green Dogs fikk plass på grillen hjemme hos Funkyfam. Det samme gjorde dressingene NATURLI’® Sriracha Mayo og Aioli som ble en del av det fargerike tilbehøret på bordet.

Jørgines favoritt fikk vi raskt bekreftet var NATURLI’® Burger, aller helst toppet med sprøstekt aubergine – en variant som raskt overbeviste oss. Ta en kikk på bildene under og la deg friste du også! Klikk på første bilde for visningsmodus.

 

Lurer du på hvor du kan finne produktene? Sjekk ut vår butikkoversikt!

NATURLI’ x SMIZ.no

Nytt, spennende samarbeid!


Yes, yes & YES! Nå blir digg, plantebasert mat fra NATURLI’ tilgjengelig for ENDA flere! Vi har gledet oss til å fortelle om vårt nye samarbeid med SMIZ.no, en digital mathall som er skreddersydd for levering av fristende matretter.

Nå ønsker Smiz å sette mer plantebasert mat på menyen – og da er vi i NATURLI’ ganske enkle å be. Vi tror nemlig at alle kan digge å SMIZE mer plantebasert! Derfor har vi, i samarbeid med Smiz, utviklet to spennende nye retter der NATURLI’ sine produkter står i fokus; en NATURLI’® Bowl – inspirert av Thairetten Larb, og en NATURLI’® Taco Plate – fire myke maistortillas med eksotiske, asiatiske smaker. 

Smiz + NATURLISiden Smiz er et såkalt «ghost kitchen» uten fysiske lokaler, kan du enkelt bestille rettene via Wolt og Foodora med hjemlevering – et skikkelig kult gründermiljø som vi er stolt av å kunne samarbeide med! Faktisk tar Smiz i bruk tomme kjøkken som er ledige store deler av dagen til å forberede rettene sine, og det – det liker vi! 

Hvilken rett tester du først, NATURLI’® Bowl eller NATURLI’® Taco Bowl? 

Åpning av nytt pick-up point 

Torsdag 22. april åpner Smiz sitt første pick-up point på Vulkan i Oslo, like ved Mathallen. Om du er blant de 50 første som møter opp på åpningseventet kl. 16 kan du få med deg en helt egen goodiebag! Der finner du selvfølgelig også DIGGE produkter fra NATURLI’! 

Sees vi? 

Joe'Kurt nyhet!

Møt nyheten JOE’KURT!

Ny, DIGG plantebasert yoghurt i to smaker!


Nyheten JOE’KURT er klar for å hilse på nettopp DEG! Han kan by på friske smaker og en CREAMY konsistens.

Siden Joe’Kurt er 100% mandelbasert er han også helt fri for gluten. Det passer Joe’Kurt fint – han liker nemlig å inkludere alle!  Med de to smakene jordbær og naturell får du nå en eventyrlysten venn til alt fra frokostblandinger og smoothies til sauser og grytetoppinger.

Joe’Kurt Naturell

Joe’Kurt Naturell har en frisk og syrlig smak og en creamy konsistens. Joe’Kurt kan brukes til det du ellers ville brukt en tradisjonell naturell yoghurt til; sammen med frokostblanding, i en smoothie, som topping på en digg linsegryte eller som ingrediens i kalde sauser.

Klar for å teste? Start dagen med Green Powersmoothie ala Joe’Kurt!

Gå til JOE’KURT naturell
 

Plantebasert yoghurt naturell

Joe’Kurt Jordbær

Joe’Kurt Jordbær har en søt og deilig smak av jordbær og den samme fløyelsmyke konsistensen som sin naturelle bror. Joe’Kurt Jordbær er en plantebasert yoghurt som passer perfekt i en frokostblanding, i smoothie eller rett og slett helt alene. Topp gjerne med friske bær for en ekstra frisk og digg opplevelse!

Gå til JOE’KURT jordbær
 

Plantebasert yoghurt jordbær

Du milde mandel – dette må prøves!

Nyheten Joe’Kurt kommer i en hendig 1L tetrakartong med skrukork. Du kan finne produktene her:

🛒 I ALLE Obs-butikkene
🛒I nesten alle Rema-butikkene
🛒I utvalgte Mega-butikker

Dersom du ikke finner produktet i butikken kan du høre med butikksjefen om det kan tas inn – det har de ofte mulighet til. Tusen takk for at du hjelper oss med å gjøre produktene våre tilgjengelig for alle!

Prøv også: Spicy greendip med Joe’Kurt

Se flere nyheter
 

NATURLI Nyheter februar

Ja til klimamerking!

For å bidra til FNs 1,5 graders mål for global oppvarming er vi nødt til å redusere klimaavtrykket fra maten vi spiser med HALVPARTEN – og dette innen  kun 10 år.  Det haster derfor å få enda flere til å ta klimasmarte valg, og vi tror klimamerking av matvarer vil bidra til nettopp dette. 

For å gjøre det enkelt for deg å se våre produkters klimaavtrykk har vi i NATURLI’ satt oss ned med kalkulatoren. Allerede på emballasjen vil du fremover kunne se hvilke klimaavtrykk (Kg CO2e/kg) våre produkter har. Og ikke fortvil – her har vi regnet på alt; fra klimaavtrykket til råvarene og frem til det ferdig produkt. Dette inkluderer selvfølgelig emballasje, prosessering og transport helt frem til butikk.  

Vi vet at plantebasert mat har et lavere klimaavtrykk enn tilsvarende animalske produkter. Her ser vi nemlig at plantebaserte alternativer ligger alt fra 4 til 14 ganger lavere enn de animalske produktene vi har sammenlignet med. 

I fremtiden håper vi at ALLE matprodusenter vil vise hvilket klimaavtrykk maten de produserer har. Slik kan vi sammen gjøre det enda enklere for deg som forbruker å ta gode, klimasmarte valg hver gang du putter noe i handlekurven!

 

Hvordan har vi regnet på klimaavtrykket?  

På kjøtterstatningene våre som er produsert i Norge har vi i klimaberegningene benyttet oss av det svenske forskningsinstituttet RISE sin Klimadatabase for mat (versjon 1,34), på data fra produsenter og på Orklas anleggsspesifikke prosessdata og bransjedata for transport. Tallene på pakningen viser den eksakte mengde CO2 hvert produkt har, fra klimautslippet til råvarene, til ferdig produkt – inklusive transport til fabrikk og emballasje. All emballasjen fra NATURLI er selvfølgelig resirkulerbar – og på Crunchy Nuggets og Veggie Balls er også emballasjen i sin helhet monomateriale.  

Se i oversikten under for å lære mer om våre produkters klimaavtrykk!  

Nyheter fra NATURLI

NYHETER FRA NATURLI’

Mandag 22. februar er en dato verdt å notere seg. Da kommer nemlig en hel rekke spennende, plantebaserte nyheter fra NATURLI’ ut i butikkhyllene! Les mer om nyhetene under – hvilken skal du teste ut først? 

PS. Alle våre produkter er 100% plantebasert og derfor helt fri for animalske ingredienser. Med NATURLI’får du både god smak og god samvittighet!

NATURLI’ CRUNCHY NUGGETS

Denne har vi gledet oss skikkelig til å lansere! Her får du plantebaserte nuggets basert på erter med markedets kanskje mest crispy utside og en digg, juicy innside. Disse er like gode til middag som å snacke på med litt dipp! 

Hvor finner jeg produktet? 

Du finner våre CRUNCHY NUGGETS Kolonial.no og i alle OBS-butikker. De fleste Rema 1000, Mega og Extra-butikker vil også ha varen, i tillegg til utvalgte Kiwi, Meny, Spar, Bunnpris og Joker. Finner du ikke produktet må du gjerne be sjefen i din lokale dagligvare ta det inn, det har han/hun ofte mulighet til! 

– Utviklet og produsert på fabrikken vår i Fredrikstad.
– Vekt: 300g.
– Inneholder gluten.
 

NATURLI’ CAPRICCIOSA 

Plantebasert pizza capricciosaHar du også en forkjærlighet for pizza? Nå kan du nemlig ha en forkjærlighet for miljøet samtidig! Vår nyhet CAPRICCIOSA er en porsjonspizza med sprø, tynn og knasende steinovnsbakt bunn. Fyllet gir en rik umamiopplevelse med sopp, tomat og plantebasert ost- og skinkeerstatning. En perfekt middag for både travle og late dager! 

Hvor finner jeg produktet?

Du finner vår CAPRICCIOSA i flere av butikkene til Kiwi, Meny, Spar, Bunnpris og Joker. Finner du ikke produktet må du gjerne be sjefen i din lokale dagligvare ta det inn, det har han/hun ofte mulighet til! 

– Produsert i Sverige.
– Vekt: 350g
– Inneholder gluten.

NATURLI’ TASTY BURGER 

Tasty NATURLI burgerHvis du ikke kan få nok av bestselgeren NATURLI’ Burgers kommer du til å digge denne! I vår nye TASTY BURGER får du samme gode smaken i en litt større porsjon (150g). Denne plantebaserte burgeren er saftig, grov og med et hjemmelaget utseende som gir den ultimate burgeropplevelsen!

Hvor finner jeg produktet?

Du finner vår TASTY BURGER i alle OBS og Rema 1000-butikker (OBS hele året, Rema i grillsesongen). I tillegg kan du nå finne burgerne på alle Shell-stasjoner, hos Kolonial.no og i flere av butikkene til Kiwi, Meny, Spar, Joker, BunnprisExtra og Mega. Spør gjerne etter produktet om du ikke finner det! 

– Utviklet og produsert på fabrikken vår i Fredrikstad.
– Vekt: 300g (2x150g)
– Soya-basert.

NATURLI’ GREEN DOGS  

NATURLI Green DogsYES! Det er helt lov å rope ut i et stort jubelbrøl nå. Endelig kan både barnebursdagen og sommerens grillings bli 100% plantebasert! Våre saftige GREEN DOGS kan tilberedes på utallige måter og er i tradisjonen tro både røkt og krydret på gamlemåten – alt fra vår fabrikk i Fredrikstad.  

Hvor finner jeg produktet? 

Du finner våre GREEN DOGS på alle Shell-stasjoner, i alle Rema 1000-butikker i sesong, samt i alle OBS, Mega og Extra-butikkene. I tillegg vil du finne produktet i flere av butikkene til Kiwi, Meny, Spar, Bunnpris og Joker. Finner du ikke produktet? Spør gjerne sjefen i din lokale dagligvarebutikk om å ta det inn! 

– Vekt: 300g (8 stk pølser)
– Utviklet og produsert i Fredrikstad.
– Inneholder solsikke, erter og potetprotein.

NATURLI’ JOE’KURT 

Joe'Kurt nyhetNå er det bare å glede seg til frokosten! Med JOE’KURT Jordbær og Naturell får du en deilig, creamy mandelbasert yoghurt helt fri for både gluten og animalske ingredienser. Yoghurten har en frisk, digg smak som er tett på tradisjonell yoghurt.

Hvor finner jeg produktet? 

Du finner JOE’KURT i alle OBS-butikker, i nesten alle Rema 1000-butikkene, og i utvalgte Extra-butikker. Finner du ikke produktet må du gjerne be sjefen i din lokale dagligvare ta det inn, det har han/hun ofte mulighet til! 

– Produsert i Danmark.
– Kartongstørrelse: 1L
– Tilsatt kalsium og vitaminene D, B2 og B12.

NATURLI’ DRESSINGER

NATURLI' sriracha mayo og aioli
Hurra! Ta middagen til neste nivå med 100% plantebasert tilbehør. Test ut vår populære AIOLI, folkefavoritten BEARNAISE eller nye og spenstige SRIRACHA MAYO. Disse dressingene er alle helt uten egg og andre animalske ingredienser, og er i tillegg SPOT ON på smak. Vinn-vinn, kaller vi det!

Hvor finner jeg produktet?

Du finner våre dressinger hos Rema 1000 så fort grillsesongen starter. I tillegg vil du finne produktet i enkelte av butikkene til Kiwi, Meny, Spar, Joker og Bunnpris. Aiolien finnes også i utvalgte Extra, Mega og OBS-butikker. Spør gjerne butikkansvarlig i din lokale dagligvare dersom du ikke finner produktene, ofte har han/hun mulighet til å ta det inn.

– Utviklet og produsert i Rygge.
– Vekt: 180g.

NATURLI’ VEGGIE BALLS 

Veggieballs nyhetDu har kanskje testet våre VEGGIE BALLS tidligere? Nå relanseres produktet! Dagens soyabaserte boller erstattes med en ertebasert variant med JUICY konsistens og en deilig, aromatisk smak! Server NATURLI’ VEGGIE BALLS på den tradisjonelle måten med brun saus, potetmos og tyttebær eller lag en spennende pastarett, tapas, ulike bowls og salater – her er det bare fantasien som setter grenser!

Hvor finner jeg produktet?

Du finner våre VEGGIE BALLS i de fleste Rema 1000, OBS, Mega og Extra-butikker. I tillegg vil du finne produktet i flere av butikkene til Kiwi, Meny, Spar og Joker.

– Utviklet og produsert på fabrikken i Fredrikstad.
– Vekt: 300g.
– Kan inneholde spor av gluten.

 

Funkygine og Naturli'

NATURLI’ x Funkygine

Dette året har vi i NATURLI’ vært så heldige å få inngå et splitter nytt samarbeid med energibunt og influencer Jørgine Massa Vasstrand, kanskje aller best kjent som Funkygine. Som mange andre familier har Jørgine og resten av Funkyfam et stort ønske om å spise mer bærekraftig – og vi er glade for å få bli med på reisen! 

Under ser du hvilke produkter Jørgine tester ut først – følg henne gjerne i sosiale medier for å få hennes vurderinger first-hand. Kanskje plukker du opp et tips eller to til digge, plantebaserte retter? 

Funkygines testprodukter 


VEGGIE
 BALLS PEA BASED
Veggie Balls har nylig blitt relansert og Jørgine skal få teste vår nye, ertebaserte, JUICY oppskrift! Du kan lese mer om Veggie Balls her. Visste du forresten at NATURLI’ Veggie Balls har om lag 7,5 ganger lavere klimaavtrykk enn animalske kjøttboller?

Prøv denne: Quinoasalat med Veggie Balls

JOE’KURT NATURELL
Joe’Kurt Naturell gir en god start på dagen med sin syrlige, friske smak og en konsistens som minner om tradisjonell yoghurt! Klikk her for å lese mer om vår plantebaserte yoghurt.

NATURLI funkygine testprodukter

CRUNCHY NUGGETS
Med en crispy utside og en digg, juicy innside tror vi CRUNCHY NUGGETS vil bli en storfavoritt hos Funkyfam! Du kan lese mer om den helsprø, 100% plantebaserte nyheten HER. Og du? NATURLI’ Crunchy Nuggets har ca. halvparten så lavt klimaavtrykk som animalske nuggets. Tenk det!

Les mer om vårt klimaavtrykk her.

PIZZA CAPRICCIOSA
Hvem kan si nei til en digg pizza som byr på både god smak OG god samvittighet? Vi er spent på å høre Jørgines mening om vår CAPRICCIOSA! Har du testet nyheten enda? Gi oss gjerne din tilbakemelding i sosiale medier! Les mer om nyheten her.

SRIRACHA MAYO & AIOLI
Plantebasert tilbehør som kan SPICE opp enhver middag? Ja, takk sier vi – og det sier miljøet også! Denne nyheten blir å finne i de aller fleste Rema-butikker nærmere grillsesongen. Les mer om nyheten her.

Se film

Hvor finner du produktene? 

Du kan se etter nyhetene hos Rema 1000, OBSExtra og Mega. Flere produktevil også være tilgjengelig i enkelte Meny, Kiwi, Spar, Joker og Bunnpris-butikker. Sjekk også Kolonial.no. Finner du ikke det du leter etter? Husk at du alltid kan spør butikken om å ta inn noe du ønsker deg – kanskje har de allerede flere interesserte på lista? 

 

FATTIG STUDENT x NATURLI’

Av: Karen Elene Thorsen

Taco er, ifølge nordmannen, ikke bare én rett. Det har etter hvert blitt et samlebegrep på alt av Tex Mex. Mange mener til og med at så lenge retten inneholder tacokrydder, så kan du putte ordet «taco» foran all maten du lager. Tacopizza, tacosalat, tacolasagne og tacosuppe for å nevne noe. Vi lager så utrolig mye forskjellig mat som vi liker å legge under tacokategorien, men mange syns det er vanskelig å bytte ut kjøttdeigen.

En undersøkelse gjort av Norstat for NATURLI’ viser at bare 1 av 10 har prøvd alternativer til kjøtt i tacoen. Dette forklarer kanskje hvorfor vi spiser 50 prosent mer kjøtt i dag enn det vi gjorde i 1990 – samme året som taco begynte å bli servert i norske hjem.

Mange i dag spiser taco hver eneste fredag. Dersom du, sammen med kjæresten, kollektivet eller familien kjøper inn en kjøttdeigpakke på 400 gram til fredagstacoen, så vil dere innta over 20 kilo rødt kjøtt årlig – kun på taco. Tenk deg da at i tillegg til å spise taco hver fredag, enten alene eller med flere, så spiser du kansje i tillegg salami på brødskiva, tar en ekstra porsjon med bacon når du er på frokostbuffé, koser deg med burgere og biff de gangene du drar ut og spiser på restaurant og sluker i deg en kebab klokken tre på natten de gangene du drar ut på byen. For å ikke snakke om kjøttunge desember med alle julebord og julemat som konsumeres.

Ifølge Helsedirektoratet spiser hver nordmann hele 50 kilo rødt kjøtt i året. Anbefalt årlig kjøttinntak er på cirka 25 kilo. Kjøttproduksjon står for 14 prosent av klimagassutslippene globalt, noe vi er nødt til å gjøre noe med – og jeg foreslår at vi begynner med tacoen.

Siden taco kan være så mangt, så kan man veldig enkelt velge bort og legge til ingredienser. Tortillalefsene kan byttes ut med potetlomper, salsaen kan byttes ut med en deilig klementinsalsa, og kjøttdeigpakken kan byttes ut med bønner, linser, kikerter eller vegetardeig basert på erter eller soya.

Jeg tror at vi i Norge har ganske lett for å tenke at den veganske delen av frysedisken kun er for veganere, på samme måte som glutenfrihylla kun tilhører allergikerne – men sånn er det absolutt ikke. Alle kan spise plantebasert! Ikke bare er prisen på vegetardeig laget av erteprotein lik eller av og til billigere enn kjøttdeig. Den inneholder også like mye protein som kjøttdeigpakken, er bedre for deg og bedre for kloden. Tenk at det å bytte ut én ingrediens i tacoen din noen fredager i året, kan være med på redusere CO2-utslipp!

Jeg sier ikke at vi alle skal slutte å spise kjøtt på dagen. Jeg spiser kjøtt selv. Men om alle kan spise litt mer plantebasert, så kommer vi utrolig mye lengre i klimadugnaden. Start med tacoen. Jeg lover deg at den smaker like godt uten kjøtt!