Fleksitarianer – hva betyr det?

Fleksitarianer hva er det?

Fleksitarianer – hva betyr det?


Har du hørt uttrykket «fleksitarianer»? Yup, ordets rette betydning ligger vel kanskje litt i navnet. Men for å gjøre en kort historie litt lengre skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om den fleksitarianske tilnærmingen – og kanskje til og med litt mer! I den anledning slenger vi også med 4 tips til hvordan du kan redusere ditt eget kjøttforbruk.

Om dette er første gangen du hører uttrykket, har du sikkert allerede resonnert deg riktig frem: En fleksitarianer er en som er litt mer fleksibel i sin hengivenhet til plantebasert kost. Han eller hun kan altså spise noe kjøtt, fugl eller fisk innimellom. AHA, tenker du kanskje nå. Men hvordan funker dette i praksis?

 


Fleksitarianer – er det en fasit?

Det er mange måter å være fleksitarianer på. Noen spiser for eksempel plantebasert når de lager middag hjemme, men tillater seg å spise kjøtt på restaurant. Andre holder enkelte familietradisjoner hellige, som fredagstacoen, og atter andre gjør helt spesielle unntak (pålegg på brødskiva er en klassiker).

Noen tillater seg også mer «fleks» i kostholdet gjennom bestemte perioder i livet, for eksempel mens de har små barn i hus. Felles for alle er at de bevisst tar grep for å spise mindre kjøtt. Det er med andre ord ingen definert grense, og heller ikke en merkelapp du «får» – men et veivalg du tar. Kanskje ender den veien i ren vegetarianisme, kanskje ikke. Det er heldigvis opp til personen selv å avgjøre!

 


4 gode tips

Er du en av dem som har lyst til å spise mer plantebasert, men synes det er vanskelig å kutte kjøttet helt, da kan fleksitarianerveien være den rette for deg. I alle fall er det et godt sted å starte. Og siden vi vet at nettopp det å starte kan være den største utfordringen, serverer vi deg her noen gode tips for å komme i gang:

 

1. Kutt det mest usunne først

Mange i Norge spiser allerede mer kjøtt enn helsemyndighetene anbefaler. Så hvis helse er en av årsakene til at du ønsker å redusere ditt eget forbruk, hvorfor ikke starte med «verstingene»? Jepp, her ligger selvsagt det prosesserte kjøttet og lurer med sin forlokkende kombinasjon av salt og mettet fett. Derfor: Skal du først spise kjøtt, velg råvarer av høy kvalitet.

 

2. Finn en kjøtterstatning du liker

De plantebaserte erstatningene begynner rett og slett å bli skikkelig gode. Neste gang du spiser taco, for eksempel, hvorfor ikke prøve en kjøttdeigerstatning? Eller bytt til crunchy, plantebaserte nuggets i kyllingsalaten? Smak deg gjennom utvalget – her ligger alt til rette for å finne nye, spennende favoritter!

Les også: Hva betyr det å ha et kjøttfritt kosthold?

 

Meld på nyhetsbrev

3. Ikke gå på akkord med metthetsfølelsen

Skal du klare å få til en varig endring i kostholdet ditt, er det viktig at du ikke forbinder plantebasert kost med sult. Du skal bli mett. Derfor: Hvis du tar vekk kjøtt, må du spise mer av noe annet. Reduser gjerne biffstørrelsen din med 100 gram, men da bør du også slå til med noen ekstra poteter. Litt mindre kylling i kyllingsalaten? Kjør på med oljedressing og ristede nøtter – det er både diggere og mer mettende!

 

4. Snu tankegangen

Ikke tenk hva du skal ha til kyllingen – tenk hva du skal ha til brokkolien. Om du «bygger» rettene dine rundt det du før regnet som tilbehør, er det lettere å redusere kjøttmengden.

I NATURLI’-familien er vi ikke så voldsomt opptatt av merkelapper, men noen ganger er det greit å enkelt kunne oppsummere hvor du står. Og går du inn for å spise plantebasert, men tillater deg litt slingringsmonn, kan du stolt kalle deg fleksitarianer. Hvis du vil, selvfølgelig. Vi synes du er kul uansett.