Hva er bærekraftig matproduksjon?

Hva er bærekraftig matproduksjon?


Bærekraftig matproduksjon er en av nøklene til å nå globale klimamål, men hva innebærer det egentlig? For oss i NATURLI’ handler det om at du skal kunne nyte digg, plantebasert mat – vel vitende om at planeten også kommer seirende ut. Vinn-vinn, liker vi å kalle det!

Har du opplevd at et ord har blitt gjentatt så mange ganger at det sakte, men sikkert, har mistet meningen sin? Slik kan det ofte være med ordet bærekraft. Bærekraft er et element i alt fra de små valgene du gjør hundrevis av ganger daglig, til nasjonale strategier for økonomi, miljø og matproduksjon.

Begrepet er med andre ord overalt! Og når noe omgir deg på alle kanter, kan det ofte være tricky å finne essensen i det. Å se skogen for bare trær, hvis du er fan av ordtak.

Så når vi i NATURLI’ snakker om bærekraftig matproduksjon – hva mener vi egentlig? 

 

Bærekraft handler om at alle skal få – både nå og senere  

Hvordan maten vi spiser produseres har en stor påvirkning på verden vi lever i. På mennesker, dyr, natur og økosystem. Matproduksjon står for 25 prosent av våre klimautslipp og er årsaken til en rekke miljøproblemer. Skal vi forandre verden i en mer bærekraftig retning, må alle vi som jobber i matverdikjeden ta ansvar og bidra. Og det gjelder NATURLI’ nok også for oss i NATURLI’.

Så hvordan kan vi snu mat og matproduksjon fra å være en driver av våre største klima- og miljøutfordringer, til å bli en viktig del av løsningen? Her er noen av de prinsippene vi i NATURLI’ jobber etter – sammen med noen tips til hva du kan gjøre i hverdagen for å bidra.

 


 

1.  Mer bærekraftige råvarer

Vi har satt oss som mål at alle våre hovedråvarer skal være 100 prosent bærekraftig produsert innen 2025. Vår soya kommer derfor ikke fra Brasil eller områder som er utsatt for avskoging, men er produsert i Europa og Nord-Amerika. Vi søker også å bruke råvarer som kan dyrkes igjen og igjen slik at også neste generasjon kan høste og dyrke dem.

Usikker på hvilke råvarer som er bærekraftige? Det er ikke alltid like enkelt å vite, men se for eksempel etter produkter merket med Rainforest Alliance (for kakao, kaffe og lignende) eller MSC (for fisk). Eller spør oss som produserer maten.

 

Nyhetsbrev meld på

2. Mer biologisk mangfold 

Kun 12 plantesorter og 5 dyrearter utgjør 75 prosent av det vi spiser – det er verken bra for oss eller for planeten. Vi i NATURLI’ ønsker å bidra gjennom å etterspørre råvarer som er produsert på måter som styrker biologisk mangfold og bidrar til god jordkvalitet – alt til det beste for planeten vår.

Hva med å teste nye grønne råvarer til middagen? Det finnes en rekke råvarer som bidrar til mer biologisk mangfold – et godt sted å starte kan være å bytte ut risen med byggryn, eller hvetemelet med bokhvete eller spelt.

 


 

3. Mer verdisirkler, ikke verdikjeder 

I en sirkulær verdikjede går alle ressurser rundt i en evig runddans. Alle ressurser må utnyttes til enten mat til mennesker, dyr eller som råstoff til annen vareproduksjon. I NATURLI’ betyr dette at vi vil redusere matsvinnet vårt i produksjonen med 50 prosent innen 2025, og vi må sikre at vi har en emballasje som kan brukes igjen og igjen. Det gjør vi blant annet med å bruke emballasje av resirkulert materiale, og all vår emballasje skal være resirkulerbar.

Trenger du noen tips for hvordan du kan kaste mindre mat? Sjekk ut denne guiden med 7 konkrete tips som reduserer matsvinn. Og husk ALLTID å resirkuler emballasjen vår!

 


 

4. Mindre klimaavtrykk 

For å nå FNs mål for global oppvarming, må vi halvere klimautslippet fra maten vi spiser med halvparten innen 2030. Yes, halvparten! For å gjøre det enklere for alle å kunne ta klimasmarte valg i hverdagen har vi i NATURLI’ klimamerket produktene våre. Det betyr at utslipp til råvarer, emballasje, produksjon og transport er regnet på og merket med et tall på emballasjen – et enkelt steg til økt bevissthet, og noe vi håper enda flere vil gjøre i fremtiden.

Plantebasert = klimavennlig. Å spise mindre kjøtt er et godt klimagrep du kan gjøre i hverdagen, og når det i tillegg kan være både enkelt og smake skikkelig digg – hvorfor ikke gi det en sjanse?

 

Bærekraft skal lønne seg – både for miljøet og lommeboka 

Bærekraftige valg er ideelt sett et mål i seg selv. Likevel kommer vi ikke utenom at vi også må levere grønne tall, ikke bare grønne produkter. Spørsmålet blir derfor; er det mulig å drive med bærekraftig matproduksjon – og samtidig tjene penger? Tja, mener noen. JA, mener vi, men det er litt komplekst.

Fra en råvare bryter jordskorpa og ser verdens lys for første gang, til den blir servert på middagsbordet ditt, blir den tatt med på litt av en reise. Hvert steg i denne reisen har potensiale til å påvirke hvor bærekraftig sluttresultatet blir.

……………………………….

– Det bør være mulig å dyrke råvaren i stor skala. Det sier seg selv at en stor og pålitelig avling er viktig for en jordbruker som skal velge hva hun eller han vil dyrke på jorda si.

– Deretter kommer teknologien. Hvor effektivt klarer hun eller han å høste, behandle og sortere råvaren?

– Og politikken: Er det insentiver for å støtte bærekraftig og kortreist matproduksjon? Kampanjer for å lære folk at kjøttfritt er minst like digg, og mye bedre for kloden?

……………………………….

Alt dette vil påvirke i hvor stor grad jordbrukeren velger å satse på bærekraftig landbruk – eller bruke ressursene sine på noe helt annet.

En annen viktig variabel er – du gjetta det – deg! Som forbruker har du mye makt over hva som skal produseres eller ikke produseres. Ved å velge et kjøttfritt produkt neste gang du er i butikken, sender du et signal om at dette er noe du vil ha og betale for. Og når du syns det er digg (ja, så sikre er vi på produktene våre!): Anbefal det til en kompis eller en venninne. Inviter familien på bærekraftig søndagsmiddag. La det bli en NATURLI’ del av uka di.

På den måten sørger du for at butikkene fortsetter å ta inn varene, at produktene videreutvikles og blir både diggere og sunnere. Og samtidig kan jordbrukeren tjene penger på å ta bærekraftige valg. Vinn-vinn-vinn, der altså!