Er det klimavennlig å spise mindre kjøtt?

Er det klimavennlig å spise mindre kjøtt?

Er det klimavennlig å spise mindre kjøtt?


Det er mange gode grunner til å velge plantebasert, og klimaet vårt er en av dem. Men vet du egentlig hvor mye utslipp du kan redusere ved å spise mindre kjøtt? Hold deg fast når vi lar vår bærekraftsekspert Johanne Kjuus servere deg noen plantebaserte fun facts.

Svaret på spørsmålet i tittelen er selvsagt et rungende ja. Kjøtt har nemlig et høyt klimaavtrykk, og storfekjøtt er verstingen.

– Storfe produserer mye metan når de fordøyer maten, og metan er en 25 ganger sterkere klimagass enn CO2. Andre dyr produserer derimot lite eller ikke noe metan, så dersom du først skal spise kjøtt, bør du velge kylling eller svin, sier Kjuus.

Må halvere utslippene


Det vil allikevel alltid lønne seg å gå rett til råvarene. Når du kutter ut levende mellomledd, forsvinner mindre energi på veien. Det er bare fysikk.

– Et annet poeng er at det er langt mer arealeffektivt. Per dekar kan du produsere 10 ganger så mye mat gjennom plantekost enn du kan med kjøtt.

Meldingen fra FN er i alle fall klar som solen: Skal vi nå klimamålene, må vi redusere avtrykket fra mat med minst halvparten.

– Men det betyr også at å kutte kjøttforbruket er et hverdagsvalg som faktisk hjelper. Det er rett og slett en effektiv måte å bidra på, og det er jo motiverende for alle som ønsker å spise mer plantebasert.

 

Psst: Vil du vite mer om hvordan du med små grep kan bidra til en grønnere verden? Få 7 tips til å redusere matsvinn.

 


 

Så mye sparer du

Alright, så hvor mye hjelper det egentlig å kutte kjøtt litt her og der? Følg med nå – det er på tide med litt quick maths.

– La oss for eksempel se på NATURLI’-burgeren. Den har et 14 ganger lavere klimaavtrykk enn en vanlig kjøttburger. Og for å sette det i kontekst: Kjører du Oslo–Lofoten med bensin- eller dieselbil, tilsvarer det utslippet til cirka 33 kjøttburgere. For det samme utslippet kunne du altså spist 531 NATURLI’-burgere!

Og siden vi synes det skal være enkelt for alle å gjøre grønne valg, merker vi produktene våre med klimaavtrykket.

– Det skal vi fortsette med, og ambisjonen er at alle tallene skal merkes på enten emballasjen eller hjemmesiden. Allerede i dag kan du finne mye informasjon om klimaavtrykk på nettsiden.

 

Er det klimavennlig å spise mindre kjøtt?

Oppfordrer til transparens

I NATURLI’ regner vi i det hele tatt mye på utslipp, blant annet sammen med det svenske forskningsinstituttet RISE. Vi knuser tall på alt fra råvarer til transport og emballasje.

– Det er interessant, fordi mange henger seg opp i dette med emballasje. Men regnestykkene viser at emballasjen ikke teller så mye som mange tror. Det kommer stort sett alltid ned til råvarene, og her er plantebasert kost suverent når det kommer til utslipp.

Skal vi klare å redusere klimaavtrykket fra mat med 50 %, starter det med transparens.

– I NATURLI’ oppfordrer vi alle matprodusenter til å snakke om sine produkters klimaavtrykk, og det å snakke åpent om utslipp er riktig vei å gå, sier Kjuus og avslutter:

– Vi har alle et ansvar om å bidra.

Enig med Johanne? Yes, vi også. Og når det kan smake skikkelig godt i tillegg, hvorfor ikke gi det en sjanse?

 

Nyhetsbrev meld på