Hva skiller veganeren fra vegetarianeren?
I et plantebasert univers svermer det av ulike merkelapper. Men hva skiller egentlig veganere fra vegetarianere? Og hvor strenge er egentlig disse greiene?
Mange er usikre på merkelappene som brukes om ulike plantebaserte kosthold, og vi forstår godt at det kan virke litt omfattende. La oss likevel forsøke å gi deg en liten innføring, enten du bare er nysgjerrig på plantebasert eller har et ønske om å inkludere mer av det i kostholdet ditt.
Hva er forskjellen på vegansk og vegetarisk?
Vegansk og vegetarisk. Ordene er nesten like, og det kan for mange virke som om kostholdsvariantene også er det. Og for å være dønn ærlige her, de er mer like enn ulike.
– Både vegetarianere og veganere spiser plantebasert, og mange velger disse retningene på grunn av klima og miljø, dyrevelferd, og helse – eller en kombinasjon av disse, forklarer ernæringsfysiolog Runa Spilling.
Likevel er det forskjeller i hvor absolutte de er, og ønsker du å gå all in – ja, da er kanskje veganer veien å gå.
– Veganisme er den strengeste varianten som også er utbredt. Den går ut på at du ikke spiser noe som helst fra dyr, fugler, fisk eller insekter – eller noe som kommer fra dem, som egg, melk og honning. De spiser kun ren plantekost, forklarer Spilling.
Veganere vil også ofte se på det mer som en livsstil enn et kosthold.
– Noen lever vegansk kun i kostholdet, mens andre også unngår dyreprodukter ellers i hverdagen. De som gjør det, vil også unngå klær og produkter laget av dyr, som skinn og pels, legger Spilling til.
Vegetarianere, på sin side, tillater seg litt mer. Her deles det imidlertid igjen inn i ulike varianter. Den vanligste varianten kalles lacto-ovo-vegetarianer.
Så hva spiser egentlig en vegetarianer? En lacto-ovo-vegetarianer spiser alt som står på en vegansk diett, i tillegg til alt av mat laget med egg, melkeprodukter og honning.
Les også: Hva vil det si å ha et vegetarisk kosthold?
De som tillater seg å spise fisk, går under merkelappen pescetarianer. Og tillater du deg å spise litt kjøtt innimellom? Vel, da er du en fleksitarianer. Men helt ærlig – om du synes plantebasert er digg men helst vil unngå å sette en merkelapp på kostholdet ditt, så er det helt ok det også!
Hva spiser en veganer?
– Det blir jo mye fokus på hva en veganer ikke spiser, men også veganisme har potensiale til å være et fullverdig kosthold, forklarer Spilling.
Hun forklarer at belgfrukter, korn, nøtter, linser, frukt, bær og grønnsaker som regel danner grunnlaget i kostholdet til en veganer.
– Det aller viktigste – uansett kosthold – er å få i seg nok næringsstoffer, samt holde et øye med nivåene av for eksempel B12, vitamin D og jod.
Hva er egentlig sunnest?
– Det kjedelige svaret her er at det er umulig å si. Alle variantene har potensiale for å være både sunne og usunne. Det avhenger av hva som til syvende og sist havner på tallerkenen og blir spist. Det er rom for å velge både sunne og usunne matvarer innenfor alle merkelappene, forklarer Spilling.
Hun understreker samtidig at det er enkelte ting du må være litt ekstra obs på, skulle du velge et vegansk kosthold.
– Selv om det er mulig å få i seg alt du trenger, bør du ha litt peiling på hva som er i de ulike matvarene. Hvis ikke kan det være en god idé å ta kosttilskudd og jerntilskudd, avslutter hun.
Lese mer? Få utfyllende oversikt over de ulike plantebaserte kostholdstypene her.