Hva vil det si å ha et vegetarisk kosthold?

Hva vil det si å ha et vegetarisk kosthold?

Hva vil det si å ha et vegetarisk kosthold?


Ønsker du å spise mer plantebasert, men føler deg helt grønn på temaet? La oss guide deg gjennom de vanligste variantene av et vegetarisk kosthold.

Vegetarianer? Pescetarianer? Fleksitarianer? Det er lett å bli overveldet i grønnsaksåkeren av begreper. Det kan til og med være fristende å tenke at disse plante-greiene er vanskelige saker, og at det er mye enklere å holde deg til den kjøttbaserte dietten du alltid har hatt.

Men frykt ei. Det trenger nemlig ikke være så vanskelig. Len deg tilbake og slapp av, så skal vi forsøke å gjøre deg litt klokere.

 


Det som er viktigst for deg

La oss først starte med å definere selve begrepet «et vegetarisk kosthold».

– Et vegetarisk kosthold er et plantebasert kosthold som igjen kan deles inn i flere varianter. Disse variantene har mye til felles, og noen få ting som skiller dem. Den kanskje aller viktigste likheten er at de som foretrekker å spise vegetarisk har tatt et bevisst valg om at de ønsker å spise mindre kjøtt/fugl/fisk og mer plantebasert, forteller ernæringsfysiolog Runa Spilling. 

Hva som er viktigst for deg, kan hjelpe deg å finne din variant. Hvis du ønsker det, da. 

– Det kan være ulike årsaker som ligger bak, noen spiser plantebasert av hensyn til egen helse, andre gjør det fordi de ønsker å etterlate et mindre klimaavtrykk, og noen er mest opptatt av dyrevelferd. Det fins også mange som gjør det av helt andre grunner, forteller hun.

Så, la oss komme til poenget. Hva er de vanligste typene vegetarisk kosthold? Vel, la oss starte med den som kanskje passer best for deg som kun er litt nysgjerrig:

 

Fleksitarianeren

Denne tar vi med på nåde. En fleksitarianer vil nemlig ikke ha et rent vegetarisk kosthold. Begrepet er relativt nytt, og hele ideen her er å tillate seg et animalsk produkt innimellom. 

Med andre ord er det ingen klar definisjon på hva som skal til for at du kan kalle deg selv fleksitarianer.

– Det aller viktigste er at du aktivt forsøker å kutte ned på hvor mye kjøtt du spiser. Det er viktigere enn hvorvidt du spiser plantebasert 3, 4 eller 5 dager i uka, forklarer Spilling.

 

Lakto-Ovo-vegetarianeren

Nå kan du angre på at du ikke tok Latin som valgfag på skolen. Men det går fint, for det gjorde heldigvis vi. 

Ovo kommer fra det latinske ordet for egg, og lakto fra ordet som betyr melk. 

Dette er altså et kosthold hvor du ikke spiser dyr, men tillater deg å spise produkter fra dyr, slik som egg, melk og honning.

– Dette er den vanligste vegetariske retningen i Norge, og i enkelte deler av verden – som India – den vanligste retningen totalt sett, forklarer Spilling.

 

Pescetarianeren

Mer Latin! Og siden pesce betyr fisk, dekker dette altså de som spiser fisk og skalldyr, og forøvrig styrer unna alt av dyreprodukter. 

– Dette er en populær retning blant dem som er kritiske til kjøttindustrien og klimautfordringene knyttet til den, forteller Spilling.

Les også: Hva betyr det å ha et kjøttfritt kosthold?

 


Drit i merkelappene

 

Sitter du nå og tenker at «dette var sannelig rigid»? Vel. Vi skjønner at det virker sånn. Derfor er det viktig å huske på at det også kun er veiledende. Yes, det stemmer – ingen andre enn DEG bestemmer hva du får lov til å spise. Så ønsker du å spise dyreprodukter som egg og melk i tillegg til fisk? Gratulerer, du kan kalle deg en lakto-ovo-pescetarianer. 

– Hvis jeg skal komme med et tips, så er det å drite litt i merkelappene. Det aller viktigste er at du finner ut hva som passer for deg. Og for å finne ut det, kan det være lurt å tenke på hvorfor du ønsker å spise mer plantebasert, avslutter Spilling.

På vei ned i kaninhullet? Les mer om et godt plantebasert kosthold, og sjekk ut alle fordelene her.