Hvorfor bør du spise mer plantebasert?

Stadig flere får øynene opp for plantebaserte matalternativer, og i dag formelig bugner butikkene av nye og spennende vegetabilske produkter. Uansett om du allerede er en helfrelst plante-patriot – eller bare litt nyfiken på fiken: Her får du 5 gode grunner til hvorfor du bør spise mer plantebasert.

Det er slutt på tiden hvor du blir forvist til en avsidesliggende krok av matbutikken hvis du leter etter en plantebasert burger. Og godt er det. Men visste du at den største etterspørselen etter plantebaserte alternativer kommer fra «fleksitarianere» – altså dem som også spiser kjøtt nå og da?

Du behøver tross alt ikke sverge til et vegansk kosthold for å sette pris på ekte plantekost. Men hvorfor bør vi egentlig spise det? Finn frem erteschnitzelen, hold på hatten og følg med nå.

 

1. Plantebasert er et næringsrikt og variert kosthold

 

Et plantebasert kosthold består enkelt og greit av matvarer fra planteriket. Grønnsaker? Selvsagt! Nøtter? Om! Frukt og bær? You bet!

Samtidig forstår vi at det kan være lett å gå seg vill i en jungel av begreper, så ønsker du et 100% kjøttfritt lynkurs før vi starter? Her får du oversikt over de vanligste begrepene, i vår guide til et plantebasert kosthold.

For plantebasert mat er så innmari mye mer enn bare tofu. Ikke et vondt ord om tofu, men lykken ligger i utvalget. I variasjonen. Og du kan virkelig ha et variert kosthold uten å innta et eneste produkt fra dyr.

Blant NATURLI’-produktene finner du et rikt utvalg plantebaserte middager. I tillegg til den tidligere nevnte schnitzelen kan du la deg friste av saftige burgere, sprø nuggets, pikante veggieboller og spennende dressinger som vegansk aioli, bearnaise og sriracha mayo.

Det beste av alt, er at dette toget så vidt har startet. Vi i NATURLI’ jobber hele tiden for å lage nye, deilige og plantebaserte matvarer som du kan nyte enten du er på reisefot eller bare skal lage deg en digg middag hjemme. For det er i den retningen utviklingen går, og det er det vi kaller et NATURLI’ utvalg.

Les også:
Hva betyr det å ha et kjøttfritt kosthold? 

 

2. Plantebasert er bra for kloden


Sorry. Dette har du hørt før.

Det er likevel såpass viktig, og ikke minst sant, at du her får det servert enda en gang.

All matproduksjon setter klimaavtrykk, sånn er det bare. Det er likevel enorm forskjell på dyrking av frukt, nøtter, korn og grønnsaker – og produksjon av kjøtt.

– Det er flere grunner til at å spise mer plantebasert er bra for miljøet. Frukt og grønnsaker er nemlig klimavennlig av de samme årsakene som at kjøtt ikke er det: De raper ikke metan, vi kan spise dem direkte i stedet for å gi dem til dyra, og de trenger svært lite fôr, forklarer Johanne Kjuus.

Kjuus jobber som Bærekraftssjef i Orkla Foods, og brenner for at akkurat du skal få øynene opp for plantebasert mat.

– For å bidra til å redusere den globale oppvarmingen og de store klimaendringene vi nå i stadig større grad har sett – senest i sommer med blant annet skogbranner, flom og jordras – må vi alle bidra. Vi kan ikke vente på naboen eller politikerne. Det er derfor vi nå satser så hardt på å utvikle smakfulle erstatninger til kjøttprodukter, så flere og flere tør å gi det et forsøk, forklarer Kjuus.

Og vet du hvem som også digger at du velger veggisburger i matbutikken? Det stemmer! Biene, selvsagt.

– Tap av artsmangfold er et av de viktigste problemene for miljøet, og vegetarisk matproduksjon reduserer bruk av arealer og fremmer biologisk mangfold. Med andre ord bidrar dyrking av frukt, grønt og belgvekster til et rikt insekts- og dyreliv, forklarer Kjuus.

Så hvis du ikke finner en eneste annen grunn til å prøve plantebasert, gjør det for biene!

 

Meld på nyhetsbrev

3. Du må ikke spise plantebasert hver dag


Vi forstår. Selvsagt er det digg å kose seg med en biff innimellom. Og vi skal ikke kødde med fredagstacoen (selv om vi absolutt vil anbefale deg å prøve vår
ertebaserte kjøttdeigerstatning en gang!)

Poenget er at du ikke trenger å gå «all in» med en gang. Prøv deg fram og finn ut hvilket produkt du liker best. Spis det én gang i uka. Eller én gang i måneden. Det fine er nemlig at alt monner.

– Det er lett å tro at man ikke gjør noen særlig forskjell ved å bytte ut kjøtt i ny og ne. Sannheten er derimot at korn, frukt og grønnsaker som er dyrket utendørs, bidrar til vesentlig mindre klimaavtrykk enn kjøttproduksjon. Svinekjøtt har for eksempel hele 13 ganger større avtrykk enn frukt, og på fire biffer (1 kg storfekjøtt) kommer man halvveis fra Oslo til Bergen med fly. Så det er snakk om betydelige forskjeller her, forklarer Kjuus.

 

4. Plantebasert er bra for helsa


Dette kom vel neppe som noen overraskelse. «Alle» vet at grønnsaker, fullkornsprodukter, nøtter og bær er sunt. Men det er ikke bare
litt sunt. Helsegevinstene er mange, og et plantebasert kosthold forbindes blant annet med lavere risiko for høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og enkelte kreftformer.

– Nordmenn, og spesielt barn og unge, bør spise mye mer plantebasert. Det kommer fram både i de nordiske kostholdsanbefalingene, og i anbefalingene fra Helsedirektoratet. Plantebasert mat har et høyt innhold av kostfiber, vitaminer og mineraler, forklarer Runa Spilling.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog, og jobber med ernæring i Orkla Foods. Spilling forklarer at plantebasert mat likevel ikke er en magisk løsning på alle dine ernæringsproblemer

– Det viktigste er at du har et variert og fornuftig kosthold, forklarer hun. Det finnes jo et stadig større utvalg av plantebasert mat. Du kan få tak i alt fra burgere til wienerbrød. Og det er klart; hvis du har et kosthold som utelukkende består av de to, så hjelper det ikke om maten er basert på planteprotein.

 

5. Du blir mett av plantebasert mat


Til syvende og sist er det jo dette det handler om. Hvis du er sulten, er ofte målet ditt å slutte med nettopp det. I alle fall for en liten stund. Og plantebasert mat passer faktisk omtrent ideelt til dette formålet.

– Plantebasert mat er ofte svært fiberrikt, og inntak av kostfiber vil gi økt volum i fordøyelsessystemet, som vil gi en opplevelse av metthet. Med andre ord blir du raskere mett av plantebasert mat, og du holder deg mett lenger, forklarer Spilling.

Dette er en av misforståelsene rundt en plantebasert diett Spilling oftest hører. Men det er langt fra den eneste.

– Noen tror også at de ikke får nok jern av en plantebasert kost. Det er også en myte. Kjøtt er en god kilde til jern, men belgfrukter og grove kornsorter er kvantitativt bedre. Ved å spise grønnsaker vil du også få i deg mer c-vitamin, som igjen bedre utnytter jernet du spiser, forklarer hun.

En av de andre misforståelsene handler om at et plantebasert kosthold ikke kan kombineres med en aktiv livsstil. Og denne myten stemmer.

Neida. Selvsagt gjør den ikke det.

– Du kan helt fint dekke proteinbehovet ditt med et plantebasert kosthold, selv om du trener mye. Du kan jo selvsagt også balansere med kjøtt innimellom, hvis du ønsker det. Men vit at det er mulig, avslutter Spilling.

 

Les mer om produktene