Hva er planteprotein?

Hva er planteprotein

Hva er planteprotein?


La oss snakke om proteiner. Du har helt sikkert hørt at det er viktig å få i seg, kanskje er du til og med bevisst på ditt eget inntak. Men visste du at det finnes mange ulike typer proteiner – som er viktige for kroppen på hver sin måte? Her får du vite hvorfor det er akkurat sånn, hva planteprotein er – og hvordan det skiller seg fra proteinet du får i kjøtt. 

La oss få unna det tekniske først: Protein er en av de store byggeklossene i kroppen vår. Det inngår i alt du ser – og i det du ikke ser. Du har blant annet enzymer og immunstoffer som eksempler på «usynlige», men helt nødvendige proteiner. Kort sagt: De er helt avgjørende for at kroppen din skal fungere.

– Derfor er det mye snakk om hvor mye protein vi bør spise, men det mange ikke vet, er at protein resirkuleres i kroppen din. Derfor handler det vel så mye om hvilke typer du får i deg, sier Runa Spilling, ernæringsfysiolog i Orkla Foods.

 

 

Proteinet resirkuleres


Protein er kjeder av såkalte aminosyrer. Disse kjedene brettes sammen og danner proteiner. Og siden det både finnes utallige måter å sette sammen klossene – og brette kjedene – på, får vi også utallige muligheter for ulike typer proteiner.

– Det som skjer når vi spiser, er at disse kjedene brytes ned igjen til aminosyrer. Til de minste byggeklossene, om du vil. Deretter tas de opp i blodet og organene, hvor de settes sammen til nye proteiner, forklarer Spilling.

Disse proteinene behøver altså ikke være de samme som du tygde i deg. Hva som bygges av enkeltklossene, er det vår store, kloke hjerne som bestemmer. Det vi trenger, sørger den for at kroppen lager.

– Når disse proteinene har gjort «jobben» sin, brytes de nok en gang ned før de bygges opp på nytt. Det er altså mye resirkulering som foregår inni oss, og det betyr igjen at proteininntaket ikke nødvendigvis trenger å være så voldsomt høyt. Anbefalingen er at 10–20 prosent av energien vår kommer fra proteiner, sier hun.

 

Hvor mye planteprotein bør jeg spise?


Men hvorfor må vi få oss i protein gjennom kostholdet, hvis kroppen bare kan gjenbruke det gamle, tenker du kanskje? Den enkle forklaringen er at vi mister noe protein i løpet av en dag, gjennom for eksempel hud, negler og hår. I tillegg kan hjernen justere på mange av brikkene selv, men ikke alle.

– De brikkene som ikke kan justeres på, kalles «essensielle aminosyrer». For å sikre nok protein av god kvalitet er utfordringen å ha et kosthold hvor vi dekker kroppens grunnleggende behov for disse essensielle aminosyrene. Klarer vi det, har det ingenting å si hva som er kilden. Kroppen bryr seg kun om hvilke aminosyrer som kommer inn i blodet. Den vet ikke om du har spist biff eller bønner, forklarer Spilling.

Og det leder oss til planteproteinets fantastiske verden. For det er nemlig enda en faktor det er viktig å kjenne til: proteinkvalitet. Dette er et mål på mengden essensielle aminosyrer i matvaren, og måles på en skala fra 0 til 1.

– Soyaprotein fra soyabønnen vil for eksempel ha en verdi tilnærmet lik 1, som vil si at den inneholder nær sagt alt du trenger. En ert har en noe lavere verdi, og det samme har grove korn. Men de kan allikevel utfylle hverandre! For det ertene har mindre av, kan det være mye av i korn. Og omvendt. Derfor er nøkkelen rett og slett å spise variert!

 

Meld på nyhetsbrev

 

Plantekost – de sunne kildene


En fordel med planteprotein er dessuten at de kommer i en næringsrik innpakning, og Spilling anbefaler blant annet bønner, belgfrukter, ertevekster, grove kornvarer, nøtter, frø og linser. For sunn mat handler selvsagt om mer enn bare protein.

– Vi vet jo at et kosthold med mer farger, grove kornprodukter og mer plantekost er mer beskyttende for helsen vår. Og igjen, så lenge du spiser variert, er det som regel null problem å få i deg alt du trenger gjennom plantekost, sier Spilling.

Er du en som trener svært mye, kan proteinbehovet ditt være større. Men det betyr ikke at du behøver å spise kylling hver dag. Ernæringsfysiologen har et enkelt råd til «proteinbevisste» som også vil spise mer plantebasert:

– Husk at mange vegetariske erstatninger er laget av ren planteprotein. Så om du for eksempel spiser en ertebasert burger, er det langt mer protein i den enn det ville vært i tilsvarende volum erter.

Les også: Hva er et plantebasert kosthold?